Gebruiker:Abigor/freenode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Freenode, voorheen bekend als Open Projects Network, is een populair IRC-netwerk dat oorspronkelijk gemaakt was om te praten over peer-to-peer projecten. De servers zijn beschikbaar vanaf het domein chat.freenode.net, waarna de gebruiker automatisch naar de best beschikbare server wordt gezonden. Freenode is het grootste open source IRC-netwerk ter wereld met ruim 50.000 gebruikers en 10.000 kanalen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Freenode werd opgestart door vier mensen als een kanaal (#LinPeople) op het Efnet-netwerk. Het kanaal was oorspronkelijk vooral bedoeld als een ondersteuningskanaal voor GNU/Linux-gebruikers. In 1995 werd de overstap gemaakt van een enkel kanaal naar een eigen IRC-server. Vanwege de ondersteuning voor Linux-gebruikers werd er gekozen voor de naam irc.linpeople.org. In 1998 werd er weer van naam veranderd, ditmaal werd het Open Projects Net. Op het moment dat de naam veranderd werd, had het netwerk 200 kanalen en 20 vaste gebruikers. Het project liep goed en groeide heel snel, veel open source projecten kozen ervoor om Freenode te gebruiken als hun supportkanaal. In 2002 was het netwerk genoteerd als 20ste op de lijst van grootste IRC-netwerken ter wereld en veranderde wederom van naam. Er werd een organisatie opgericht genaamd Peer-Directed Projects Center. Deze was voor het bedrijfsgedeelte van de organisatie en staat officieel ingeschreven in Engeland en in Wales. De naam voor het netwerk zelf werd vanaf toen Freenode.

Gehackt[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 juni 2006 ging het mis: een gebruiker kon controle krijgen over de servers door middel van de gebruikersnaam "ratbert". Ratbert was een van de gelinkte gebruikersnamen van de Freenode administrator Rob Levin (Freenode gebruikersnaam: lilo). In de periode dat hij controle had over het netwerk werden er verschillende stafmedewerkers geblokkeerd en meerdere wachtwoorden gestolen. De gebruikers van het netwerk merkte de actie vooral omdat het netwerk voor meerdere uren compleet onbereikbaar was.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]