Naar inhoud springen

Gebruiker:Cermivelli/wiu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Nieuw land erfgoedcentrum is een museum over het ontstaan van de Flevopolders in Lelystad.


Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw was als het ware een dwarsdoorsnede van een dijk, zoals deze rond de polders in Nederland ligt. Hier overheen lag een langwerpige ovaal, die bekend stond als de kijker. Het originele gebouw was een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel.

Ingang


Vaste Expositie[bewerken | brontekst bewerken]

In het Nieuw land erfgoedcentrum is een vaste expositie over de 'geestelijk' vader van de zuiderzeewerken te veinden: Cornelis Lely. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de prehistorische Swifterbantcultuur. Het Zuiderzeeproject wordt ook uitgelicht door middel van objecten, zoals documenten,kaarten, filmmateriaal enwerktuigen. Ook staat naast het gebouw een authentieke schokbetonnen schuur uit de Noordoostpolder, als een stuk industrieel erfgoed. Voor jongere bezoekrs is er de mogelijkheid om te zien hoe de polder onstaan is op speelse wijze. Ook op deze jeugdige bezoeker gericht is het "ondergronds" In dit deel van de expositie kan men in de huid van een archeoloog kruipen.


Onderzoekscentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het inzichtelijk maken, van de ontstaansgeschiedenis van de Flevopolder, is het het Nieuw land erfgoedcentrum ook een een onderzoekscentrum. Eén van de taken van Nieuw Land is namelijk het doen van historisch onderzoek naar de historie van Flevoland en het Zuiderzeeproject. Het onderzoek heeft ook als doel de Flevolandse geschiedenis te onderhouden en te beschrijven. Door het beheer van de collectie en deze toegankelijk te maken hoopt het instituut deze geschiedenis ook inzichtelijk te maken. Het Nieuw Land erfgoedcentrum heeft verder een uitgebreide archeologische collectie die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl/