Gebruiker:Chescargot/Critical Thinking (2020)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Critical Thinking
Tagline Chess is the great equalizer
Regie John Leguizamo
Première 2020
Genre Schaakfilm, drama
Speelduur 1 u 57 min
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Critical Thinking (2020) is een film van John Leguizamo, gebaseerd een waargebeurd verhaal van de Miami Jackson High School schaakteam, die in 1998 als eerste binnenstads-schaakteam in de V.S. ooit de nationale schaakkampioenschap won.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Sedrick (Corwin C. Tuggles) is een Afro-Amerikaanse student die met zijn geweduwde vader (Michael Kenneth Williams) woont. Hij is een goede schaakspeler, die het schaken als een 'makkelijke' keuzevak gekozen heeft. De schaakklas die hij volgt, wordt geleid door de Cubaans-Amerikaanse leraar Mario Martinez ("Mr. T", gespeeld door John Leguizamo). In de klas zitten verder Ito (Jorge Lendeborg Jr.), een student die na school lange uren maakt om zijn alleenstaande moeder te onderhouden, de 'klasseclown' Roddy (Angel Bismark Curiel) en Gil (Will Hochman), die van Spaanse afkomst is.

Mr. T wordt tegengewerkt door directeur Kestel (Rachel Bay Jones), die van mening is dat de klas uit academische buitenbeentjes bestaat en dat de schaakclub de school weinig tot geen glorie bezorgt en ze gebruikt de schaakklas als een quasi nablijflokaal. Directeur Kestel dreigt het geld van de schaakclub over te hevelen naar het voetbalteam van de school, maar biedt het team aan chocoladerepen te verkopen om geld in te zamelen.

Wanneer het plan van de jongens om de chocoladerepen om te vormen in marihuanakoekjes mislukt, gebruikt Mr. T zijn spaargeld om het team in te schrijven voor de regionale competitie. Het team wint het regionale toernooi, waardoor ze door kunnen naar de staatskampioenschap. Terug van de trip vertelt Sedrick zijn vader enthousiast over zijn winst. Sedricks vader zegt hem echter dat hij zijn leven op orde moet krijgen en een beslissing moet nemen over zijn toekomst in plaats van zijn tijd te verdoen met schaken. Ito verliest zijn baan omdat hij in plaats te gaan werken naar het toernooi is gegaan en zijn moeder gooit hem uit huis. Als gevolg hiervan stapt hij uit het schaakteam. De rest van het team realiseert zich dat ze geld nodig hebben om zich in te schrijven voor het staatskampioenschap. Ze hebben ook Ito nodig, die zich eerder kwalificeerde voor het regionale toernooi. Als ze noch het geld noch Ito kunnen bemachtigen, riskeren ze gediskwalificeerd te worden.

De jongens worden ondervraagd door politieagenten die denken dat ze informatie hebben over de moord op een andere student door een plaatselijke drugsdealer. Kort daarna wordt Ito, die financiële problemen heeft, gerekruteerd door een drugsbaron omdat hij goed met getallen kan omgaan.

De jongens zamelen geld in voor het staatskampioenschap door auto's te wassen. Ze werven ook een nieuw lid aan, Marcel (Jeffry Batista), die Mr. T Duchamp noemt. Op het laatste moment verandert Ito van gedachten en reist met de jongens mee naar het toernooi. Een luchtvaartmaatschappij had hen gratis tickets via sponsoring beloofd als ze de Nationale kampioenschappen zouden halen, waar ze zich ternauwernood voor kwalificeren omdat Ito weigert remise te accepteren, waarna hij verliest door zugzwang. Hij blijft thuis om zijn leven op orde te brengen, terwijl een drugsdealer, Andre (Ramses Jimenez), dreigt hem aan de politie uit te leveren als hij probeert te stoppen.

Het team maakt goede vorderingen op de nationale kampioenschap en worden ingedeeld tegen het team van Akopyan (Brandon Somers), de drievoudig regerend kampioen. Akopyan speelt een individuele partij tegen Marcel, die de beste score van het team heeft. Op een gegeven moment in de partij besluit Akopyan, die het moeilijk heeft Marcel te verslaan, een toiletpauze te nemen en stelt Marcel voor hetzelfde te doen. Akopyan laat echter per ongeluk zijn tijdklok lopen. In de toiletruimte probeert Akopyan Marcel over te halen remise te accepteren, wat Marcel weigert omdat alleen winst voldoende voor zijn team om het toernooi te winnen. Als de partij wordt hervat, is Akopyan boos dat zijn klok nog liep. Marcel wacht echter zonder een zet te doen tot de tijden weer gelijkstaan, en de twee finalisten hervatten de partij op gelijke voet. Akopyan geeft uiteindelijk op in een verloren stelling. Marcel wordt gekroond tot de nieuwe kampioen naast de jongens en Mr. T.

Tijdens de eindcredits keert de film terug naar de versies van Ito en Marcel een kleine twee decennia later.

Schaken in de film[bewerken | brontekst bewerken]

Het schaakspel wordt door the great equalizer genoemd. Het vormt een belangrijke motief in de film ter illustratie van het feit dat op het schaakbord iemands achtergrond (m.n. kansarme of rijke achtergrond) er niet toe doet en iedereen op gelijke basis strijdt en men alleen zichzelf voor het eindresultaat verantwoordelijk kan houden.

Er worden diverse schaaktermen besproken, zoals Scandinavische verdediging, Zugzwang en de Philidorverdediging.

Morphy's operapartij komt gedurende een van de lessen uitgebreid aan bod, alsook Paul Morphy

Philidor and pion is de ziel van het schaakspel

Marcel wordt door zijn leraar Duchamps genoemd, een vermoedelijke verwijzing naar de schaker en kunstenaar Marcel Duchamps.

Harutyan Akopyan, tegenstander van ... in de laatste en kritische partije. Harut Akopyan werd geboren in Sovjet-Armenië en emigreerde in 1988 met zijn familie naar de Verenigde Staten. Aan de California State University, Northridge, studeerde hij af als filmmaker en is sindsdien actief in de filmindustrie. Akopyan is dus ook schaker, en hij heeft een recordaantal van 13 nationale schaaktitels, voordat hij besloot verder te gaan met Grad school aan CSUN.[1]

Kritische ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Spling is Critical Thinking een sportdrama dat teruggrijpt op mede het inspiring teacher thematiek en is het een variant van Dangerous Minds. Het zou een combinatie zijn van de motivatie om risicojongeren te helpen betekenis in hun leven te vinden, zoals in Life of a King en het feel good gevoel á la Spare Parts. Hoewel dit volgens Spling uiteindelijk een bevredigende, ontroerende en feelgood-ervaring oplevert, slaagt deze film er toch in om zich te onderscheiden van het fastfoodgevoel van het subgenre: terwijl dergelijke glorieverhalen stroperig kunnen worden, zou Critical Thinking erin slagen deze clichés grotendeels te overwinnen.[2]

Nog door te lopen: [3]

[4]

[5]

[6]

[7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Schaakfilm Categorie:Film uit 2021 Categorie:Amerikaanse film