Gebruiker:Dolledre/Kladblok/Begeleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Begeleiding is een maatregel die de Arbitragecommissie in sommige Uitspraken oplegt waarbij zij hoopt dat bepaalde gebruikers via specifieke bepalingen verder aan Wikipedia kunnen bijdragen zonder steeds opnieuw in conflict te raken.

In dergelijke gevallen kan zij een specifieke begeleider aanduiden (vroeger: mentor) die in eerste instantie waakt over de uitvoering/naleving van die specifieke bepalingen en die een opdracht in naam van de Commissie aanvaardt binnen een voldoende omschreven kader.

Legitimatie van begeleiding als maatregel[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel 5, punt 10, 5[bewerken | brontekst bewerken]

"De beslissing kan inhouden... Enige andere maatregel die de commissieleden zinvol lijkt om het conflict op te lossen."

De Reglementen beschrijven een vijftal maatregelen die de Commissie kan opleggen, maar deze opsomming is alles behalve volledig of limitatief... Het opleggen van begeleiding als maatregel, past in een traditie die ouder is dan de Arbitragecommissie zelf.

Bindend karakter van begeleiding als maatregel[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel 5, punt 11[bewerken | brontekst bewerken]

"De beslissing is definitief en bindend. Enkel de Arbitragecommissie zelf kan, in het geval van gewijzigde omstandigheden, de beslissing terugdraaien."

Begeleiding als maatregel en de keuze van de begeleider indien opgelegd door de arbitragecommissing zijn bindend, en kunnen derhalve niet worden aangevochten dan bij de Commissie zelf.

Autonomie van de begeleider[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel 5, punt 7[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel 5, punt 7: ... Peilingen of stemmingen over een zaak, gedurende de behandeling daarvan door de commissieleden, opgestart door iemand anders dan zijzelf, hebben geen geldigheid.

Hieruit kan men concluderen dat het handelen van een door de Arbitragecommissie aangestelde begeleider niet kan worden gecorrigeerd via peiling of stemming ttz. als de Commissie in haar Uitspraken voldoende duidelijk aangeeft dat de aanvang van begeleiding geen einde van behandeling der zaak door de commissieleden betekent. Zij kan dit bijvoorbeeld doen door bij aanstelling van een begeleider een eigen evaluatie van de begeleiding in te plannen.

"Onschendbaarheid" van de begeleider[bewerken | brontekst bewerken]

Men kan zich de vraag stellen in hoeverre Artikel 5, punt 11 en Artikel 5, punt 7 de begeleider aangesteld door de Commissie absoluut onschendbaar maken tegen bijvoorbeeld desysopprocedures of blokkeringen die het functioneren als begeleider onmogelijk zouden maken.

Desysopprocedures[bewerken | brontekst bewerken]

Laag risico[bewerken | brontekst bewerken]
Vooreerst leert een blik op de desysopprocedures van de laatste jaren, dat zij een laag slaagpercentage (<10%) hebben.
Eenvoudige onschendbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]
Daarnaast is men na een desysopprocedure, ook een volstrekt kansloze poging - desnoods tegen zichzelf, zes maanden onschendbaar tegen desysop.
Conclusie[bewerken | brontekst bewerken]
Hoewel de vraag zich door het lage slaagpercentage nauwelijks stelt, is de drempel naar onschendbaarheid tegen desysop laag, en zo mogelijk voor begeleiders aangesteld door de Commissie nog lager in het licht van Artikel 5, punt 11 en Artikel 5, punt 7.

Blokkeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Laag risico[bewerken | brontekst bewerken]
Geregistreerde gebruikers worden uitgebreid beschermd tegen langdurige blokkeringen in WP:RVM. Daarnaast is het bijzonder onwaarschijnlijk dat begeleiders - indien zorgvuldig gekozen - zich bezondigen aan handelingen die langdurige blokkeringen zouden rechtvaardigen.
Moeilijke onschendbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]
Bijzonder weinig gebruikers worden aan een persoonlijk blokkeerregime onderworpen dan nog uitsluitend na specifieke Uitspraak door de Commissie.
Conclusie[bewerken | brontekst bewerken]
Begeleiders automatisch absoluut onschendbaar maken tegen blokkering, is quasi zinloos dan na Uitspraak door de Commissie.