Gebruiker:Duivelwaan/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geschiedenis van de Democratische Republiek Congo beschrijft de historische ontwikkeling van dit gebied, van de prehistorische tot de moderne tijd.

Prehistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Paleolithicum[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal archeologische vondsten duiden op vroege menselijke bewoning in Congo. De vondst van de Semlikiharpoen in 1988 in het noordoosten van Congo bewijst dat het gebied al minstens 80.000 jaar geleden door mensen werd bewoond. In 1960 vond de Belgische geoloog Jean de Heinzelin de Braucourt een werktuig gemaakt van bot in Ishango, in dezelfde regio waar bijna dertig jaar later de Semlikiharpoen werd gevonden. De ouderdom van dit werktuig van bot werd in eerste instantie geschat op 9000 tot 6500 v. Chr., maar nu wordt aangenomen dat het meer dan 20.000 jaar oud is.[1][2] Mogelijk was dit voorwerp een kerfstok. De vroege mensen die gebruik maakte van deze voorwerpen waren jager-verzamelaars en leken waarschijnlijk qua anatomie veel op de San en de pygmeeën.

Zie de categorie History of the Democratic Republic of the Congo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.