Gebruiker:Erik Zachte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
   Erik Zachte
   Erik Zachte tijdens Wiki Meeting in Utrecht / Foto: Muijz

Personalia[bewerken]

Geboren 1955. Woon in Leiden.

Ik werk sinds 2008 als Data Analyst bij de Wikimedia Foundation, heb daarvoor 28 jaar als IT'er bij KLM gewerkt.

Ik heb enkele jaren biologie gestudeerd, ook enkele jaren geschiedenis, avond HBO informatica bijna afgemaakt, decennia later twee jaar kunstacademie in de avonduren (Rietveld). Waarom al die halve studies? Ik studeer uit nieuwsgierigheid, niet als voorbereiding op een beroep (een familietrek, mijn broer en zus hebben elk ook drie studies niet afgemaakt zonder macabere gevolgen).

Mijn belangstelling gaat onder andere uit naar wetenschap, geschiedenis, moderne kunst, films, bordspelen.

Zie ook mijn Wikimedia projecten en Rietveld projecten.

Perl scripts[bewerken]

Wikipedia voor Windows en handhelds[bewerken]

WikipediaTomeRaider1.png WikipediaTomeRaider3.png WikipediaTomeRaider6.png

In maart 2003 heb ik een Perl script geschreven om de Wikipedia om te zetten naar TomeRaider formaat, zodat deze op de meest gangbare handhelds (Pocket PC, Palm, EPOC), sommige Symbian mobiele telefoons en op een PC met Windows geladen kan worden. Later heb ik daar o.a. een TeX interpreter van eigen makelij aan toegevoegd om ook wiskundige formules goed weer te kunnen geven. Er is support voor unicode fonts, zodat teksten uit andere talen ook tot hun recht komen. Het script wordt voortdurend geactualiseerd (aanpassing aan TomeRaider 3 kostte in 2005 zes maanden hard werken) Het in lijn houden van de scripts met de voortdurend evoluerende Wikimedia syntax is een tijdrovende bezigheid.

Op dit moment staan versies online voor de Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse, Spaanse en Esperanto Wikipedias. Zie ook Wikipedia:TomeRaider database. Meer schermprints en details op mijn site, incl. gedetailleerde instructies hoe men zelf een recentere versie kan genereren.


Statistieken voor alle Wikipedia's[bewerken]

ThumbnailWikiStats2.jpg ThumbnailWikiStats1.jpg

Mijn tweede programmeerbijdrage bestaat uit een set Perl scripts (inmiddels > 25.000 regels!) dat zeer uitgebreide statistieken voor alle Wikipedia's genereert. De tabellen en grafieken worden maandelijks ververst, mits een recente XML backup van de database beschikbaar is. De statistieken zijn inmiddels in zo'n 20 talen beschikbaar. De scripts worden regelmatig uitgebreid en geactualiseerd.


EasyTimeline[bewerken]

Mijn meest recente programmeerbijdrage betreft EasyTimeline. Hiermee kan men op wiki wijze tijdbalken definiëren, met behulp van een redelijk intuïtieve script syntax. EasyTimeline is onderdeel van Mediawiki sinds juni 2004 (maar kan ook buiten Wikipedia gebruikt worden). Zie meta:EasyTimeline voor voorbeelden en een beschrijving van de syntax.

Voor een overzicht van alle tijdbalken en andere grafieken die met EasyTimeline gecreëerd zijn op alle Wikipedia's (afbeelding en code) zie Timelines Index (de index wordt maandelijks geactualiseerd als onderdeel van de wikistats job).


EasyTimelineSampleThumbComposers.jpg EasyTimelineSampleThumbPresidents.jpg
EasyTimelineSampleThumbPacific.jpg

Presentaties[bewerken]

Mijn presentaties tijdens Wikimania 2005:

Andere bijdragen[bewerken]

Leiden bij nacht[bewerken]

Singel ter hoogte van Maresingel, schoorsteen van energiestation
Energiestation aan de Langegracht
Maresingel
Steenstraat
Steenstraat

Vertaald uit Engelse Wikipedia[bewerken]

Nieuwe bijdragen[bewerken]


Ster voor buitengewone diensten

De ster voor buitengewone diensten van Waerth 31 jul 2004 17:35 (CEST) voor Erik vanwege zijn inzet op het gebied van de statistieken en natuurlijk ook de andere bijdragen


Berichten of opmerkingen aan mij? Voeg die dan gaarne toe aan de hierbij behorende overlegpagina.