Gebruiker:Eugene van der Pijll/Kaartjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik ben sinds enige tijd bezig met het aanmaken van kaartjes van Nederlandse plaatsen. Het zijn heel eenvoudige plaatjes (zie hierboven voor een aantal voorbeelden) op basis van vrij te gebruiken informatie van het CBS en het Amerikaanse Ministerie van Defensie. De bedoeling van de kaartjes is om ze op wikipedia te gebruiken samen met de al bestaande gemeentekaartjes.

Ik heb de kaartjes op de commons gezet, zodat iedere wikipedia er gebruik van kan maken. Zelf voeg ik de kaartjes toe op de Engelse wikipedia; zie en:Abbenes voor een voorbeeld.

Hulp gevraagd[bewerken | brontekst bewerken]

Ik wil voor alle plaatsen in Nederland een kaartje maken. Dit is enorm veel werk, maar gelukkig heb ik een hoop geautomatiseerd; ik ben nu zo ver dat ik alleen hoef aan te geven welke buurten er bij een dorp of stad horen, en een zelfgeschreven programma maakt automatisch de bijbehorende kaart aan. Maar ook het bijeensprokkelen van de indeling van buurten naar plaatsen kost veel tijd. Daarom wil ik daar uw hulp bij inroepen. Hiervoor hoeft u geen verstand van cartografie of gespecialiseerde software te hebben; een goede (b.v. topografische) kaart is genoeg.

Ik wil graag per Nederlandse gemeente een lijst met plaatsen en de daarbij behorende buurten hebben. Als u zo'n lijst maakt en hem naar mij opstuurt, is het voor mij nog geen 5 minuten werk om deze om te zetten in een verzameling kaartjes, en deze naar de commons te uploaden.

Hippolytushoef, met buurt (lichtgroen) en bevolkingskern (donkergroen)
Oosterland, met buurt (lichtgroen) en stip
Vatrop, alleen een stip

Voorbeeldbestand:

gemeente: 462 Wieringen
maker: [[Gebruiker:Eugene van der Pijll]]

Hippolytushoef
buurt: 0000
kern: 392

Oosterland
buurt: 0002
stip

Vatrop
stip

Dit is een voorbeeld over de gemeente Wieringen. De gemeentenaam staat op de eerste regel, voorafgegaan door zijn CBS-nummer. Dit is bijvoorbeeld te vinden in de CBS-publicatie Gemeente op maat [1].

Daarna volgen de plaatsen binnen de gemeente. Op de eerste regel steeds de plaatsnaam. Vervolgens regels met wat er voor deze plaats getekend moet worden. De mogelijkheden zijn:

  • buurt. Zie Gemeente op maat voor de 4-cijferige buurtnummers. Als een plaats meer dan 1 buurt beslaat, zet ze dan op 1 regel met komma's ertussen: "buurt: 0001,0002,0003"
  • kern. Zie de CBS-publicatie Bevolkingskernen. [2]. Dit is het getal met de "BK" ervoor. Sommige plaatsen hebben meer dan 1 kern, bijv. Ermelo (Ermelo-Horst en Ermelo-kern). Dan weer de codes op 1 regel, met komma's ertussen. Voor Ermelo bijv: "kern: 760,764". Als 1 kern meerdere plaatsen omvat, bijv. "Groot-Amsterdam", laat de kern dan liever weg.
  • stip. Zet een stip op de plaats van het dorp. Doe dit alleen voor plaatsen die geen bevolkingskern hebben, en die klein van oppervlakte zijn.

In plaats van afzonderlijke plaatsen, kan ik ook kaartjes maken van woonwijken van grotere steden. Dat gaat precies hetzelfde. Dan alleen "buurt" gebruiken, en erbij zetten dat het om een woonwijk gaat:

gemeente: 307 Amersfoort
maker: Eugene van der Pijll

wijk: Bergkwartier
buurt: 1700,1701,1702,1703,1704,1705,1706,1707,1800,1802,1803,1804

Voor u begint[bewerken | brontekst bewerken]

Voor u een bestand maakt, nog een paar opmerkingen:

  • Gebruik een text editor, bijvoorbeeld Notepad/Kladblok, om het bestand te maken. Dus geen Word, o.i.d.
  • Ik werk het liefste met volledige bestanden per gemeente. Zet dus alle plaatsen in de gemeente in het bestand; dan hoef ik mijn programma maar een keer te draaien voor die gemeente. Probeer in ieder geval de bevolkingskernen op te geven die in het wikipedia-artikel over de gemeente staan.
  • Ik heb al een aantal gemeenten gedaan (voornamelijk in Noord-Holland en Utrecht). Zie de ondercategorieen per provincie van commons:Category:Maps_of_the_Netherlands. Bekijk deze categorieen dus voordat u een gemeente kiest om aan te werken.
  • Het kan even duren voordat ik uw inzending verwerkt heb. Hoe beter uw bestand het hierbovenstaande voorbeeld volgt, des te sneller ik er kaartjes van kan maken.
  • Kaartjes van Friesland zijn een probleem, omdat een gedeelte van mijn bronnen Friese plaatsnamen gebruikt. Ik ga daarom vooralsnog geen Friese kaartjes maken.

Als u een bestand klaar hebt, stuur het dan per email naar mij op (pijll@gmx.net). Dan zet ik zo snel mogelijk de kaartjes op de commons. Als u uw gebruikersnaam opgeeft, laat ik u weten wanneer de kaartjes klaar zijn.

Stand van zaken[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende gemeenten zijn in ieder geval grotendeels af:

  • Drenthe: Westerveld, Midden-Drenthe, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Tynaarlo
  • Zeeland: Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Tholen, Veere, Terneuzen

Sommige andere plaatsen zijn gedeeltelijk gedaan; zie hiervoor de plaatjes op commons.