Gebruiker:Farang Rak Tham/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Dhammakaya-meditatie is een vorm van Boeddhistische meditatie uit Thailand, die is onderwezen door de meditatiemeester Phramongkolthepmuni. In Dhammakaya-meditatie begint men met de geest tot kalmte te brengen (samatha), en in een later stadium inzicht in de werkelijkheid te ontwikkelen (vipassana).[1] De meditatietechniek is zeer populair in Thailand en andere delen van Zuidoost-Azië.[2] De techniek volgt de principes van de Visuddhimagga, een standaardwerk in het Theravada-Boeddhisme over meditatie. Alhoewel de meditatietechniek nog tamelijk onbekend is in het westen, zijn er verschillend meditatiecentra in de Verenigde Staten en Europa die de techniek doceren.[3] Deze centra zijn bijna allemaal internationale vestigingen van de Thaise tempels Wat Phra Dhammakaya of Wat Paknam Basicharoen.

  1. (th) Phramongkolthepmuni (22 april 2013). มรดกธรรม เล่ม 1. Dhammakaya Foundation, Department of Sangha Affairs, Khlong Luang, Patumthani. ISBN 9786167200361.
  2. (en) McDaniel, J.T. (2010). Buddhists in Modern Southeast Asia, Religion Compass 4/11. Blackwell Publishing, Philadelphia, pp. 661.
  3. (en) Dhammakaya Foundation, Worldwide Coordination centers (2016). Geraadpleegd op 15 april 2016.