Naar inhoud springen

Gebruiker:Father of Lies/Kladblok/VP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De term Vakbekwaam Persoon (VP) komt uit de electrotechniek. Hierbij gaat het om een persoon die een elektrotechnische vooropleiding heeft gehad. Of aantoonbare ervaring heeft die vergelijkbaar is met een elektrotechnische opleiding. Personen met de Aanwijzing Vakbekwaam Persoon mogen ingewikkeldere werkzaamheden doen dan personen met de Aanwijzing Voldoende Onderricht Persoon.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland stellen de NEN 3140 (laagspanning)[1] en de NEN 3840 (hoogspanning)[2]dat iedere werknemer een Aanwijzing moet ontvangen van de werkgever voordat hij elektrotechnische werkzaamheden mag uitvoeren. Op deze aanwijzing staat gespecificeerd welke werkzaamheden de werknemer mag uitvoeren, en of dit Hoogspanning, Laagspanning of beide betreft. Hierop staat oop gespecificeerd welke Aanwijzing de persoon krijgt.

Belgie[bewerken | brontekst bewerken]

In Belgie word gebruik gemaakt van de Europese norm EN 50110[3]. Naast deze elektrotechnische norm staat ook grote stukken in de Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). [4]. Hierin worden deze zelfde soorten aanwijzingen gebruikt als in Nederland, alleen er is geen aparte regelgeving voor Hoogspanning.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland word gebruikt gemaakt van de Europese norm EN 50110.[5] Naast deze elektrotechnische norm word ook gebruik gemaakt van de VDE normen (Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik).

Vakbekwaam Persoon[bewerken | brontekst bewerken]

Een persoon met de Aanwijzing Vakbekwaam Persoon word geacht op de hoogte te zijn van alle gevaren en risico's die de werkzaamheden met zich mee brengen. Hiernaast mag een Vakbekwaam Persoon bijna alle soorten werkzaamheden uitvoeren in de elektrotechniek. Het is aan elke werkgever om binnen de EN-501110 of de NEN 3410, NEN 3840 te bepalen wat door een Vakbekwaam Persoon uitgevoerd mag worden, en waarnaar er toezicht nodig is van een Werkverantwoordelijke.

De regelgeving voorziet wel dat een Vakbekwaam Persoon tijdens de werkzaamheden geen leidinggevende functie mag hebben, en niet verantwoordelijke geacht mag worden voor de oplevering van de werkzaamheden en voor het schrijven van (veiligheids)processen.