Gebruiker:Flora.raad/Waterloodag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Waterloodag[bewerken | brontekst bewerken]

Leeuw van Waterloo

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Waterloodag is een dag die in de 19de eeuw jaarlijks gevierd werd. De dag had een nationale betekenis voor het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 1816 werd deze dag jaarlijks in meerdere landen herdacht, vooral in het Koninkrijk van de Vereinigde Nederlanden. Sinds het einde van 19de eeuw werd minder aandacht besteedt aan deze gebeurtenis. Vandaag wordt de slag bij waterloo niet meer herdacht.

Waterloodag[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Napoleon werd definitief verslagen op 18 juni 1815. De Waterloodag verwijst naar het einde van de Franse bezitting werd. De Franse keizer Napoleon moest op 22 juni 1815 “weer” troonsafstand doen. Na zijn verlies tegen de geallieerden, waaronder de Engelsen en de Pruisen, werd hij verbannen naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan. In de 19de eeuw was “Waterloodag” de nationale feestdag van het Koninkrijk der Nederlanden. Toen was het gebruikelijk om jaarlijks op 18 juni vanaf het raadhuis en de kerktoren de driekleurtjes laten wapperen. De feestelijkheden werden overal lokaal ingevuld met bijvoorbeeld vuurwerk of harddraverijen. Aan het einde van de eeuw werd deze gebeurtenis minder en minder herdacht.

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag wordt de Waterloodag niet meer herdacht en gevierd. Vorig jaar was tweehonderd jaar geleden dat de slag bij Waterloo uitgevochten werd. Deze dag is zeer bepalend geweest voor de geschiedenis van zowel Nederland als België. Waterloodag werd, buiten de benelux, ook herdacht in Noorwegen en Engeland in militaire kringen. Er werd over de slag bij Waterloo gezegd: de dag dat iedereen won. Het is vanzelfsprekend dat er geen winst is in een oorlog, zeker als we het hebben over de slag bij Waterloo waarbij bijna 90.000 mensen overleden of gewoond raakten. Toch probeert men aan te tonen dat na de slag het Vereinigde Koninklijk het machtigste land ter wereld werd. Nederland behield zijn herwonnen onafhankelijkheid. De Fransen werden verlost van hun dictator Napoleon. Wie verloren heeft, was eigenlijk Napoleon.

Slag bij Waterloo[bewerken | brontekst bewerken]

Wat?[bewerken | brontekst bewerken]

De slag bij Waterloo

Een jaar voor de slag werd Napoleon verbannen naar het eiland Elba. Hij moest troonsafstand doen als keizer. Op februari 1815 ontsnapte Napoleon en keerde terug naar Frankrijk om opnieuw de macht te grijpen over dat gebied. De geallieerden, onder meer Engeland en Pruisen hadden besloten om een nieuwe strijd tegen Napoleon aan te gaan. De strijd vond plaats in België, die toen een onderdeel was van het Vereinigde Koninkrijk der Nederlanden op 15 juni 1815. Napoleon vertrok samen met zijn troepen van Frankrijk naar het Zuidelijke Nederlanden (België). Hij versloeg het Pruisische leger in Ligny, maar dat wil niet zeggen dat de laatste overwonnen heeft.

Wie?[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Willem Pieneman

De leiders van de oorlog waren Napoleon aan de Franse kant, de hertog van Wellington aan de Engelse kant, Blücher aan Pruisische kant en prins Willem van Oranje aan Belgisch-Nederlandse kant. De manschappen van de beide partijen waren ongeveer gelijk. 123.000 mannen vochten voor Napoleon, 177.000 stonden aan de kant van de geallieerden, die waren meestal Engelsen, Belgen en Nederlanders. De slag kwam aan zijn einde om 20.45 wanneer Napoleon definitief verslagen werd. Er vielen toen 23.700 doden van de beide partijen. 65.300 geraakten gewoond.

Waar?[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste vragen waarom vond de slag plaats in België precies? Dat is te wijten aan de strategische ligging van het land, want wie Brussel kon innemen, had een soort overwinning gemaakt. De hertog van Wellington vond Waterloo de ideale plaats om te vechten tegen de Franse troepen. Hij nam zelf de verantwoordelijkheid om de troepen daar te verzamelen.

De geallieerden werden gefinancierd door de Engelsen. Napoleon ging ervan uit dat als hij België kon innemen, dat de Engelse regering gevallen zou zijn aangezien in die periode een onenigheid in het Engelse parlement was. Dat wil zeggen dat de geallieerden niet meer financieel gesteund zullen worden. Het doel van Napoleon was eigenlijk een grote deel van Europa onder het gezag van de Fransen te krijgen. Hij wou met andere worden zijn rijk uitstrekken. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Napoleon werd voor de tweede keer verbannen naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan nabij Zuid-Afrika. Voordien wilde hij vluchten naar de Vereinigde Staten, maar de Engelsen hadden de havens geblokkeerd. Op 22 juni 1815 moest hij ook troonsafstand doen. Hij stierf op 5 mei 1821.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]