Gebruiker:Gouwenaar/Aaldriks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Heeft Pieter2 auteursrechten geschonden? Naar aanleiding van de discussie of Pieter2 auteursrechten heeft geschonden heb ik hier de toezegging gedaan om een vergelijking te maken tussen de bijdragen van Pieter2 en de door hem gebruikte bron Oude raadhuizen in Nederland door J. Aaldriks een publicatie die omstreeks 1965 is uitgekomen.

Het boekje van Aaldriks[bewerken | brontekst bewerken]

Alleerst een paar opmerkingen over de gebruikte bron. Het boekje bevat 32 aquarellen, gemaakt door J. Aaldriks, in meerkleurendruk van oude raadhuizen in Nederland. De afbeeldingen worden voorafgegaan door zes pagina's tekst met een beknopte omschrijving van de afgebeelde raadhuizen. Naar ik aanneem is de tekst van de hand van Aaldriks. Het betreft een nogal gedateerde tekst, die inmiddels al weer veertig tot vijftig jaar geleden is geschreven. Nergens wordt in dit werkje ook maar enige bronvermelding gegeven. Op onderdelen klopt de informatie niet of is achterhaald door nieuw onderzoek. Naar mijn mening is dit werk compleet ongeschikt als bron voor encyclopedische artikelen over historische onderwerpen. Bij de voorbeelden zal ik aangeven dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of Stenvert [et al.] in Monumenten in Nederland nogal afwijken als het gaat om de feitelijke informatie over deze raadhuizen. Als Pieter2 hier enkele malen aangeeft dat hij slechts de feiten heeft overgeschreven, dan realiseert hij zich waarschijnlijk niet, dat hij niet de feiten, maar de feiten volgens Aalderiks heeft overgeschreven. Ik kom daar nog op terug. Aaldriks selecteert bovendien een beperkte hoeveelheid zaken, die hij vermeldenswaardig vindt. Bij het uitsluitend volgen van die selectie presenteer je dus het beeld (onvolledig, gedateerd en niet op alle punten juist) van Aaldriks. Nog afgezien of de geboden informatie historisch correct is - Aaldriks is voor zover ik heb kunnen achterhalen een illustrator, hij schilderde oude raadhuizen en kastelen - worden door deze integrale overname zijn auteursrechten geschonden.

Grotere bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik begin met de grotere bijdragen van Pieter2, waarin hij een nieuw artikel aanmaakt of een substantiële bijdrage levert aan een bestaand artikel:

Stadhuis van Klundert[bewerken | brontekst bewerken]

Deze bijdrage is nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, inclusief de door Aaldriks geciteerde zaken zonder bronvermelding. De toelichting is bijvoorbeeld wel hier te vinden. Door het overnemen van bijna de complete tekst van Aaldriks (met minimale wijzigingen) inclusief Aaldriks keuze voor de gebruikte citaten is er nmm sprake van copyvio.

Advies: bijdrage verwijderen vanwege copyvio en het gebruik van een ondeugdelijke bron

Bij dit artikel maak ik nog een aanvullende opmerking, die verder niets met de bijdragen van Pieter2 te maken heeft. De oorspronkelijke versie lijkt een geparafraseerde weergave te zijn van de tekst van Stenvert. Het lijkt mij verstandig, als mijn veronderstelling juist is, dat deze bron wordt genoemd bij het artikel.

Uitgevoerd Uitgevoerd -- CaAl (overleg) 7 mrt 2013 08:33 (CET)

Stadhuis van Doesburg[bewerken | brontekst bewerken]

Deze versie werd door Pieter2 geplaatst en ook die volgt weliswaar niet geheel letterlijk, maar wel grotendeels, de beschrijving van Aaldriks, inclusief de feiten volgens Aaldriks. Zo wordt de bouw door Aaldriks gedateerd in de 14e eeuw. Stenvert noemt 1475 (stadswijnhuis) en tweede helft van de 15e eeuw (schepenhuis). Het RCE, dateert nog weer anders, het schepenhuis in de 15e eeuw en het wijnhuis in het derde kwart van de 14e eeuw.[1] Dit is zo'n voorbeeld van het overschrijven van de zogenaamde feiten door Pieter2, waarbij zich niet realiseerde dat hij de feiten volgens Aaldriks integraal overnam. Ook de rest van de tekst wijkt nauwelijks af van de tekst van Aaldriks, inclusief de selectie van de zaken die Aaldriks kennelijk vermeldenswaard vindt.

Advies: artikel verwijderen vanwege copyvio en het gebruik van een ondeugdelijke bron

Uitgevoerd Uitgevoerd -- CaAl (overleg) 7 mrt 2013 08:36 (CET)

Stadhuis van Zutphen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze versie werd door Pieter2 geplaatst. ook die versie is grotendeels (met uitzondering van twee zinnen) overgenomen van Aaldriks. Ook hier geldt dat onverkort de lezing van Aaldriks is overgenomen m.b.t. de bouwperiode van het gebouw. Stenvert et al. hebben een andere opvatting. Het ongeclausuleerd overnemen van de lezing van Aaldriks is imo ook copyvio. Hetzelfde geldt voor de keuze van de items, die vermeld worden. Over oude raadhuizen zijn tal van wetenswaardigheden te vertellen en niet alleen de door Aaldriks geselecteerde zaken.

Advies: artikel verwijderen vanwege copyvio en het gebruik van een ondeugdelijke bron

Uitgevoerd Uitgevoerd -- CaAl (overleg) 7 mrt 2013 08:36 (CET)

Kleinere bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stadhuis van Harlingen - informatie afkomstig uit Aaldriks, enigszins geparafraseerd toegevoegd, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Franeker - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Bolsward - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Groningen - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Hasselt (Overijssel) - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Kampen - min of meer geparafraseerde toevoeging op basis van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Culemborg - min of meer geparafraseerde toevoeging op basis van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Nijmegen - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Gennep - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Stadhuis van Venlo - geen substantiële wijzigingen, wel imo onnodige jaartallinken, zie Wanneer is een link functioneel?
  • Stadhuis van 's-Hertogenbosch - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding
  • Belfort van Sluis - deze toevoeging is maar voor een klein deel gebaseerd op Aaldriks (die overigens wel als ware het een betrouwbare bron voor historische gegevens wordt opgevoerd: "Volgens J. Aaldriks werd het stadhuis door een onbekende architect in 1375 gebouwd". Aaldriks is aquarellist, hij schilderde stadhuizen en kastelen), welke bron hier dan wel gebruikt is is onduidelijk.
  • Stadhuis van Middelburg - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding, bovendien strijdig met de informatie van RCE en Stenvert
  • Stadhuis van Veere - kleine toevoeging nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, + ook hier onnodige jaartallinken
  • Stadhuis van Schoonhoven- nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding, bovendien met de foutieve vermelding van 1474 als stichtingsjaar
  • Stadhuis van Delft - nagenoeg letterlijk overgenomen van Aaldriks, zonder bronvermelding

Dit is kennelijk de laatste in de rij, die bewerkt is. Aaldriks beschrijft ook nog de stad/raadhuizen van Oudewater, Gouda, Leiden, Haarlem, Edam, Zuid- en Noordschermer, Graft, de Rijp, Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen.

Advies:alle bijdragen verwijderen vanwege deels copyvio en het gebruik van een ondeugdelijke bron

Bijna alles: Uitgevoerd Uitgevoerd, met uitzondering van Venlo (voor onnodig linken hoeven versies niet verwijderd) en Sluis (idem bij onduidelijk brongebruik: gewoon terugdraaien is voldoende). CaAl (overleg) 7 mrt 2013 08:53 (CET)