Gebruiker:Haaftjlv/ElizebethWarren^2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verkiezingen Congres in 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 januari 2017 kondigde Warren in een e-mail aan supporters aan dat zij zich voor een tweede keer zou kandideren als senator voor Massachusetts (staat). Ze schreef in de e-mail, "De bevolking van Massachusetts stuurde mij niet naar Washington om me over te geven en machteloos te tonen, terwijl Donald Trump en zijn team van miljardairs, rechtse dwepers en Wall Street-bankiers de werkende mensen in onze gemeenschap en dit land onderdrukken" en "Dit is niet het tijdstip om te vertrekken!” De verkiezing voor de Senaat vond plaats op 6 november 2018 in Massachusetts. Warren versloeg haar Republikeinse tegenstander, Geoff Diehl, met een 60% tegen 36% marge.


Speculaties president en vicepresident in 2016[bewerken | brontekst bewerken]

Warren voert campagne voor Hillary Clinton in Manchester (New Hampshire), oktober 2016

Tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezing van 2016, werd Warren door supporters naar voren geschoven als een potentiele presidentskandidaat. Warren verklaarde echter bij herhaling dat ze zich niet voor het presidentschap kandideerde in 2016. In oktober 2013 sloot ze zich aan bij vijftien andere vrouwelijke senatoren door het tekenen van een brief, waar Hillary Clinton werd aangemoedigd zich kandidaat te stellen. Er werd druk gespeculeerd dat Warren als kandidaat voor het vicepresidentschap aan het Democratische ticket zou worden toegevoegd. Op 9 juni 2016, na de Democratische voorverkiezing verleende Warren formele steun aan de kandidatuur van Hillary Clinton voor het presidentschap. Desgevraagd zei Warren toen dat ze zich gereed voelde om vicepresident te zijn. Ze werd echter niet doorgelicht. Op 7 juli meldde CNN dat Warren een van de vijf personen was, die op de shortlist stond om Clinton’s running mate en kandidaat voor het vicepresidentschap te worden. Clinton koos uiteindelijk Tim Kaine.

Warren voerde gedreven campagne voor Hillary Clinton en vervulde ook een actieve rol in de 2016 presidentsverkiezing van 2016. Ze laakte Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse kandidaat, als “oneerlijk” en “onverschillig tegenover mensen”. Kort samengevat: ”een loser”.

Presidentsverkiezing 2020[bewerken | brontekst bewerken]

In een politieke bijeenkomst in Holyoke (Massachusetts) op 29 september 2018, zei Warren "zich ernstig te zullen beraden op het kandideren voor het presidentschap in 2020”, na de tussentijdse Congresverkiezingen op 6 november 2018. Op 31 december 2018 maakte Warren bekend dat zij een verkennend werkgroep voor haar kandidaatstelling vooasr aan het formeren was.