Gebruiker:Itsme/Verklaring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia is geen forum, chatroom of social networkingsite[bewerken | brontekst bewerken]

Ik schrijf op Wikipedia omdat ik het leuk vindt om aan een encyclopedie bij te dragen. Het is absoluut niet mijn hobby om ellenlange discussies te voeren op overlegpagina's. Een groepje actieve wikipedianen treft elkaar regelmatig op diverse overlegpagina's. Wikipedia-junkies die over zeeën van tijd lijken te beschikken en die een genoegen lijken te scheppen in ellenlange conflictueuze discussies op overlegpagina's. Als je bij dergelijke Wikipedianen klikt op "Bijdragen gebruiker", valt het me vaak op dat zij bijna alleen maar bezig zijn op overlegpagina's.

Het resultaat is dat discussies op dergelijke overlegpagina's meestal verzanden in enorme lappen tekst die weinig meer over het onderwerp gaan waarop de overlegpagina betrekking heeft (en die volgens mij niemand interessant vindt om te lezen). Het ergert mij mateloos dat ik mijn volglijst regelmatig vertroebeld zie worden door enorme hoeveelheden bewerkingen op overlegpagina's van controversiële onderwerpen. Hoewel de onderwerpen me meestal aan het hart gaan, verwijder ik een pagina waar het uit de hand loopt meestal van mijn volglijst. Al was het alleen al om mijn volglijst een beetje overzichtelijk te houden, want inmiddels staan er al een dikke 4000 pagina's op.

Ik zal me daarom terughoudend opstellen in discussies op overlegpagina's, wat betekent dat ik me soms snel "gewonnen" lijk te geven en soms helemaal niet meer reageer in discussies waarin ik me heb gemengd (als het ECHT nodig is kom je maar om een reactie vragen op mijn overlegpagina). Ik heb besloten me zo op te stellen nadat ik al diverse avonden en nachten aan confrontaties op overlegpagina's had verloren.

Ikzelf heb een gezin met twee kleine kinderen, een volledige baan, een sociaal leven, probeer twee tot drie keer per week (meestal 's avonds) naar de sportschool te gaan en probeer ook nog eens mijn steentje bij te dragen in het huishouden. Met andere woorden: ik heb weinig vrije tijd en probeer de weinige vrije tijd die ik heb zinvol te besteden. Ruzie maken op Wikipedia hoort daar wat mij betreft niet bij. Ik wil vooral in de lemma's zelf bezig zijn. Het vullen van de encyclopedie, waar alles toch immers om begonnen is.

Om dezelfde reden doe ik ook nauwelijks mee aan stemmingen, opiniepeilingen, conflicten over gebruikers, ruzies over bepaalde moderatoren.

De meeste Wikipedianen, zeker degenen die zich teveel in heftige discussies laten meeslepen, kondigen van tijd tot tijd hun afscheid aan, maar Wikipedia blijft trekken en de meeste komen (soms in de vorm van een sokpop) toch wel weer terug na verloop van tijd. Naar mijn idee is een belangrijke reden voor mensen om van tijd tot tijd af te haken het feit dat overleg, zeker over wat controversiëlere onderwerpen vaak onvermijdelijk tot ruzies en bewerkingsconflicten leidt. Ik heb al een tijdje terug voor mezelf het besluit genomen om me zo veel mogelijk weg te houden van overleg, zeker over de controversiële onderwerpen.

Dat heeft ook tot consequentie dat ik mijn edits niet van te voren ga overleggen. Ik wijzig gewoon wat ik denk dat verbeterd kan worden. Als iemand het er niet mee eens is, kunnen we alsnog overleggen. Maar tot nu toe is men het verbazingwekkend vaak eens met mijn wijzigingen.

Soms heb ik moeite met deze opstelling en het zal zeker nog wel voorkomen dat ik me uit mijn tent laat lokken en verzeild raak in een dergelijke pennestrijd. Het is echter niet bepaald mijn hobby.

Wikipedia wordt geschreven door mensen van allerlei gezindten en de uitdaging vind ik nu juist om niet rücksichtlos je eigen mening door te willen drijven, wat ik vaak nog teveel zie gebeuren, maar gericht naar compromissen te zoeken en ook kritisch naar jezelf en je eigen opvattingen te durven kijken. En dat zie ik nog veel te weinig op Wikipdia.