Gebruiker:Jaap Molenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Plantaardige weefselkweek Is een proces waarbij kleine delen van een plant gebruikt worden om deze onder steriele omstandigheden te laten groeien op voedingsbodems.

Plantaardige weefselkweek kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een belangrijke toepassing is de snelle vermeerdering van planten. Andere toepassingen van plantaardige weefselkweek is het ziektevrij maken van planten d.m.v. meristeemcultuur. Plantaardige weefselkweek wordt ook vaak in-vitro cultuur genoemd. In-vitro betekent letterlijk: in glas. Een deel van de weefselkweek vindt plaats in glazen potten. Tegenwoordig worden plantedelen ook vaak in kunststof buisjes of kuipjes gekweekt. Plantaardige weefselkweek wordt uitgevoerd in een zgn. weefselkweek laboratorium. Dit is een gebouw waarin verschillende ruimten aanwezig zijn.

Deelonderwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Weefselkweek laboratorium Er is een laboratorium keuken waar de voedingsbodems worden gemaakt. In de snijkamer worden onder steriele omstandigheden de plantedelen op de voedingsbodems geplaatst. Daarna worden de buisjes of kuipjes met daarin het plantmateriaal in een klimaatcel geplaatst. In zo een cel is de temperatuur, daglengte en vochtigheid dusdanig ideaal dat de plantjes snel kunnen groeien. Omdat de plantjes vaak veel sneller groeien kun je vaak sneller een grote hoeveelheid plantjes maken t.o.v. andere vermeerderingsmethoden zoals bijvoorbeeld het stekken van planten in de kas. Uiteindelijk moeten de planten weer in een kas worden geplaatst om tot een volwassen plant uit te groeien.