Gebruiker:Jamag/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Jamag.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Solidariteit was een Nederlands tijdschrift en is een webzine voor een strijdbare vakbeweging.


Tijdschrift[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 1982 nam in Nederland een groep kritische vakbondsleden het initiatief tot Solidariteit, blad voor een strijdbare vakbeweging. Ze meenden dat de bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging aangesloten bonden, na het Akkoord van Wassenaar in november 1982, hun collectieve kracht opofferden voor een coalitie met overheid en ondernemers. Onvoorwaardelijke belangenbehartiging van werknemers en werkneemsters verdween naar de achtergrond en maakte plaats voor een gemeenschappelijke en centralistische beleidsverantwoordelijkheid van 'sociale partners'. Met een tweemaandelijks tijdschrift, ondersteund door lezersconferenties, wensten zij 'van onderop' en dwars door de bonden heen deze verschuiving van afnemende onafhankelijkheid en democratie in discussie te brengen en zo mogelijk te bestrijden. In de woorden van het colofon: "een platform zijn om de verspreid optredende kritiek uit te wisselen en te bundelen".

Gemaakt door en voor leden van vakbonden - financieel, organisatorisch en politiek onafhankelijk - verscheen in maart 1983 nummer 0. In 2005 kwamen de laatste vijf nummers (121/125) uit in de vorm van het boek "Om de vereniging van de arbeid" (redactie Hans Boot). Daarin was het eerste hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van het tijdschrift. Volgens de uitgever vormde "de beoordeling van de kansen op een strijdbare oppositie binnen de Nederlandse vakbeweging" de reden om te stoppen met het tijdschrift.

Webzine[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels was in oktober 2004 de digitale opvolger van het tijdschrift als webzine Solidariteit van start gegaan. Dat biedt elke veertien dagen een actueel commentaar, beschouwingen over de (internationale) vakorganisaties en politieke ontwikkelingen, boekbesprekingen, aankondigingen en overgenomen teksten.

Website[bewerken | brontekst bewerken]

De website www.solidariteit.nl bevat de webzine, een aantal dossiers, de tekst van "Om de vereniging van de arbeid" en honderden artikelen uit de 'papieren' periode.

Het verschijnsel Solidariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve in de concrete vorm van acties en stakingen, en de steun daaraan, komt solidariteit als verschijnsel regelmatig aan de orde. Dat gebeurt ook op een meer beschouwende manier. Bijvoorbeeld door Ger Harmsen, "Solidariteit, de grondslag van vakorganisatie" in uitgave 100 en Richard Hyman, "Oude en nieuwe solidariteit" in het genoemde boek.