Gebruiker:Joep Zander/idee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Ik vond Wikipedia als geheel eigenlijk wonderbaarlijk goed functioneren. Ik verbaasde me dagelijks over alles wat wel funktioneert.

Toch ben ik flink gestruikeld over de onredelijke manier van discussieren en gebrek aan waarheidsvinding. Verder lijkt het er soms op dat NPOV alleen NPOV is als het ook in een politiek correct hoekje past.

De volgende dingen zou ik ook graag willen:

  • Misschien meer vrouwen op Wikipedia zoals gebruiker/editor Dolph Kohnstamm schreef in zijn Volkskrantartikel; maar vooral meer mannen die het themagebied gender gaan bewerken. En laten we vooral proberen de eindeloze oorlogen op genderthema's ( zie onze Engelse en Duitse collega's) te voorkomen. Mijn ervaringen met het lemma Soroptimisten heeft me niet erg hoopvol gestemd. Aan de andere kant gaan er erg veel dingen wel goed.
  • Ik ben voor een fundamenteel demokratische structuur van Wikipedia. Ik vrees dat de Wikimediastichting en vereniging Nederland op den duur hier het roer in handen zouden kunnen krijgen. Wikipedia is niet aleen een betere en toegankelijker alternatief voor de traditionele encyclopedieen. Het is ook een demokratischer alternatief. En het heeft de unieke mogelijkheid los te staan van de gevestigde belangen van uitgevers en wetenschappers. Dat is heel belangrijk. En dat zou zo moeten blijven. zie ook gebruiker:Joep Zander/sorops#De relevantie van de bronnen)
  • Diskussiestrukturen zouden overzichtelijker kunnen worden weergegeven. Verwijderen/veranderen van andermans woorden of tussenvoegingen maken het onoverzichtelijk. Ik zou voor een soort forum-struktuur kiezen zoals je ze wel meer op diverse websites ziet.

Maar vooral dus: mijn dank voor dit mooie project.--joep zander