Gebruiker:KabouterX/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van KabouterX.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak


Stoomboot - zanger[bewerken | brontekst bewerken]

Stoomboot is de artiestennaam van de Belgische singer-songwriter Niels Boutsen.

Niels Boutsen (°28/06/1992) is oorspronkelijk afkomstig uit Overijse, maar woont sinds een aantal jaren in de studentenstad Leuven, alwaar hij Geschiedenis studeert aan de KULeuven.

Hoewel hij reeds langer muziek maakt, breekt Niels Boutsen door nadat hij onder de artiestennaam Stoomboot op 10 december 2011 de Nekkawedstrijd wint in de Brusselse Ancienne Belgique, hij is dan met zijn 19 lentes de jongste winnaar ooit. Hij zingt solo zachte, eenvoudige liedjes in het Nederlands en begeleid daarbij zichzelf op gitaar. Met zijn overwinning treed hij in de voetsporen van Hannelore Bedert en Yevgueni.

Dankzij deze winst krijgt hij de kans om veel op te treden: zo speelde hij op Nekka-Nacht (naast Willem Vermandere) en stond op grote festivals als Theater Aan Zee, Dranouter, Boterhammen in het Park en de Gentse Feesten. Er werd ook een cd’tje opgenomen met de andere winnaars van de Nekka-wedstrijd (verschenen april 2012) en hij mocht met “de Kleine Avonden” langs culturele centra toeren (daar speelt hij voor het eerst ook in uitgebreide bezetting).

In 2013 verscheen “Iet me Ziel” een vertelplaat met luisterliedjes die een ode vormen aan de stad Leuven. Bezield door collega-vrienden Andries Boone en Lennaert Maes en gebracht door een grote schare aan artiesten, meer dan 80 muzikanten doen mee, waaronder Paul Michiels, Lennaert Maes en Jonas Winterland. Stoomboot brengt op deze cd samen met Iza (Annelies-Isabelle Thanghe) het lied ‘Maria’, over het 15 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwebeeld van de abdij van Keizersberg dat al sinds 1906 haar blik werpt over de stad.[1] https://soundcloud.com/ietmeziel/maria-stoomboot-ft-iza

Op 19 april 2013 brengt Stoomboot op Nekka-nacht in het Sportpaleis zijn versie van ‘De Zotte Morgen’ van Zjef Vanuytsel. http://www.youtube.com/watch?v=zD3pflaSAzE

December 2014 verscheen de single “Einde van de wereld” die vergezeld werd van een videoclip. http://www.youtube.com/watch?v=uerpPXsi6w0

In het voorjaar van 2014 kwam zijn eerste titelloze album uit. Zoals Boutsen het zelf zegt, gaat de plaat bijna volledig over de vrouwen die hij niet kan krijgen. Multi-instrumentalist en producer Andries Boone verzamelde een groep artiesten. Vormden vanaf dan de vaste band: Andries Boone, Mathias Moors, Geert Mariën en Raphaël Timmermans (Lazy Horse). Aan de plaat werkten ook mee: Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo, Lies Steppe en Steven De Bruyn. De cd werd voorgesteld met een tour. Soms trad Boutsen alleen op, soms werd hij vergezeld van de band. De cd-voorstelling mét band in het Assese Smiske haalde Het Journaal op één (05/02/2014). De tour eindigde met een show mét band in een uitverkocht 30CC/Wagehuys in ‘zijn’ Leuven (11/02/2014).

Staan voor 2014-2015 op het programma van Stoomboot: huiskamerconcerten, zomershows met en zonder band op kleine en grote podia doorheen het hele land, een show voor Jeugd en Muziek, optredens met Iet Me Ziel, optredens met Lennaert Maes and friends en medewerking aan een Hommage aan Bram Vermeulen. Verder werkt hij nu al aan een tweede plaat waarvan de eerste single zou zijn voor eind augustus 2015, om ideeën en nieuwe impulsen op te doen, werd al eerder samengewerkt met ‘Atmosfeer’ en ‘Stella Nova’, de samenwerking met ‘The Sedan Vault’ is volop bezig en binnenkort volgt ‘MANdolinMAN’.

De naam 'Stoomboot’[bewerken | brontekst bewerken]

Waar komt de naam ‘Stoomboot’ vandaan? Dat zal altijd een beetje mysterie blijven, niet in het minst omdat de artiest bij elke aankondiging aan de presentator vraagt om zelf te verzinnen waar de naam vandaan komt. Aldus zijn er al talloze versies de wereld in gestuurd. Hoe het ook zij, de artiest vond “Stoomboot” een goed klinkend woord dat verwarring schiep, hetgeen hij effectief wou bereiken. Dat het juryrapport van de wedstrijd waaraan hij deelnam als ‘Stoomboot’ alles goed vond, behalve de naam was enkel een extra rebelse reden om de naam net wel te blijven gebruiken.

Stoomboot in de media[bewerken | brontekst bewerken]

De media reageerden haast unaniem enthousiast op het verschijnen van de allereerste cd, met slechts af en toe ondergeschikte kritische noten.

Geschreven pers[bewerken | brontekst bewerken]

De Morgen riep de plaat uit tot CD van de week, gaf vier sterren en denkt dat Stoomboot snel een begrip zal worden. [2]

Humo gaf twee en een half sterren en lovende kritiek "Kleinkunstheld in wording” [3]

Focus Knack geeft de cd drie sterren, vindt het ontwapendend en onderhoudend maar vreest dat zijn limieten de zanger in de toekomst nog parten zouden kunnen spelen. [4]

Focus Knack zag ook het optreden in Music Village (AB) en vond dat de sterke nieuwe nummers van Stoomboot met de live band nog meer uit de verf komen. Ze houden van zijn "eenvoudige en sprekende teksten waar geen woord te veel staat" en noemen hem "een charmant en aaibaar wezen dat strooit met welbespraakte vocabulaire". Verder vinden ze dat Stoomboot nog moet groeien en kregen ze af en toe kippenvel. [5]

Leuvens studentenblad Veto houdt van zijn intelligente songsteksten en dat er al eens gelachen mag worden, helpt volgens hen evenzeer. Verder vinden ze dat het nooit rockt en dat het in de ogen van critici kampvuurmuziek zal blijven, maar zij vinden dat daar niets mis mee is. [6]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Radio 1, Radio 2 en Story fm draaien verschillende liedjes van de plaat. ‘Einde van de Wereld’ en Spanjaard’ draaiden in hoogste rotatie op Radio 1, ook ‘Krassen’, ‘Concepten’ en ‘Nina’ werden opgenomen in de playlist. Radio 2 koos voor ‘Groupies’. Op story.fm wordt vooral ‘Nina’ gedraaid.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Intussentijd kreeg Stoomboot ook al aardig wat aandacht uit televisieland: Naast Het Journaal op één (05/02/2014) mocht hij ook aantreden tijdens De zevende dag op één (23/2/2014), De verkiezingsshow van TV-Brussel (25/05/2014) en in Hotel M, een praatprogramma van Marcel Van Thilt op één (02/06/2014).

Stoomboot online[bewerken | brontekst bewerken]

Stoomboot blijkt erg actief op sociale media: zowel Facebook[7], Twitter[8], Soundcloud[9] als Youtube[10] worden regelmatig door de artiest zelf geüpdated. Ook Itunes[11], Spotify[12], Deezer[13] en een eigen officiële website[14] konden niet aan het palmares ontbreken.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cd Nekka-wedstrijd (verschenen april 2012)
  • Iet Me Ziel (verschenen 9 december 2013) Maria –Stoomboot ft. Iza
  • Eerste titelloze album: STOOMBOOT (verschenen voorjaar 2014) 12 songs: Groupies, Bindingsangst, Mysterieuze Vrouw, Spanjaard, Einde van de Wereld, Sterrenblues, Concepten, Zeven Jaar, Samenzweringsman, Krassen, Mist, Nina



BRONNEN


Categorie:Vlaams zanger Categorie:Vlaams gitarist Categorie:Kleinkunstenaar Categorie:Belgisch singer-songwriter