Gebruiker:Keijzer, P.C. de (Peter)/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herbert Gross
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 2 april 1929
Geboorteplaats Boston
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde
Bekend van Afstandsonderwijs
Alma mater Brandeis-universiteit
Instituten Bunker Hill Community College Corning Community College Massachusetts Institute of Technology
Belangrijke prijzen Doctor of Humane Letters New York-universiteit

Herbert Gross (geboren op 2 april 1929) is een Amerikaanse professor in de wiskunde (gepensioneerd) en voormalig hoofddocent van het MIT Center for Advanced Engineering Study (CAES ). Hij is vooral bekend als een pionier in het gebruik van afstandsonderwijs in het wiskunde-onderwijs.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gross werd geboren in Boston MA in 1929. Hij studeerde wiskunde aan de Brandeis-universiteit alwaar hij in 1953 met een BA in de wiskunde afstudeerde. Na Brandeis ging hij naar het Massachusetts Institute of Technology als Ph.D.-kandidaat en onderwijsassistent wiskunde. Nog voordat hij zijn studie daar had voltooid, verliet Gross in 1958 het MIT om de stichtende voorzitter te worden van de afdeling wiskunde van Corning (NY) Community College (openbare school voor hoger onderwijs) waarvan hij tevens de eerste televisie-onderwijsinstructeur werd. In die tijd publiceerde hij zijn eerste leerboek (Mathematics: A Chronicle of Human Endeavor). In 1968 werd hij hoofddocent aan het MIT Center for Advanced Engineering Study (CAES), alwaar hij in de periode 1968-1973 de video cursus "Calculus Revisited" maakte welke in 2011 door MIT OpenCourseWare beschikbaar werd gemaakt via haar website. De cursus is sindsdien uitgegroeid tot een cult-klassieker vanwege zijn archaïsche "zwart-wit-talking-head" formaat en is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube. In 1973 verliet Gross het MIT om de stichtende voorzitter te worden van de afdeling wiskunde van Bunker Hill Community College (Boston MA), alwaar hij tot aan zijn pensionering in 2003 bleef. In die periode, en daarna, ontwikkelde Gross video-cursussen op het gebied van rekenen en algebra welke kosteloos beschikbaar zijn op http://www.mathasasecondlanguage.com. Sinds zijn pensionering in 2003, heeft hij zijn website verder ontwikkeld en is hij blijven werken met middelbare-schoolleraren met als doel om hen te ondersteunen bij het aanbrengen bij hun leerlingen van inzicht en vaardigheden in de wiskunde.

In 2014 (op de leeftijd van 85 jaar en met Corning Inc. als sponsor) ontwikkelde Gross nog een serie van 40 rekenkundige video's, ontworpen om lagere-schoolleraren te ondersteunen.

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Gross koos ervoor om MIT te verlaten om zijn activiteiten uit te kunnen gaan oefenen binnen het community college / gevangenis milieu . Gross : "In termen van een manier van leven was er iets bijzonders voor mij over het gebruik van mijn methode van lesgeven wiskunde wiskundig at-risk volwassenen te helpen om hun angst voor wiskunde te overwinnen en daarmee hun kansen op opwaartse mobiliteit te verbeteren. " Gross verwijst vaak naar de community colleges als " het standbeeld van vrijheid voor hen die anders zouden zijn onderwijskundig rechteloze " . [ 2 ] Gross werd geprezen door de opdrachtgever van de Vakschool in het Harnett Correctional Institution voor zijn werk met gevangenen en zijn succesvolle "Poort naar de Wiskunde" cursus (met ondertitel "vertrouwen door competentie"), welke zelfs zware-categorie gevangenen deed veranderen. [ 3 ]

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 werd Gross geëerd door de New York-universiteit, die hem voor zijn werk de titel van Doctor in Humane Letters toekende [1].

Video-opnamen[bewerken | brontekst bewerken]

MIT Calculus Revisited[bewerken | brontekst bewerken]

Wiskunde als tweede taal (Mathematics As A Second Language)[bewerken | brontekst bewerken]

Functietheorie (MIT Complex Analysis)[bewerken | brontekst bewerken]

AMATYC (American Mathematical Association of Two-Year Colleges)[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • “Mathematics: A Chronicle of Human Endeavor” (1971, Holt, Rinehart and Winston)
  • “Algebra By Example” (1978, D. C. Heath)
  • “Gateways to Mathematics” (1983, Control Systems Engineering)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Herbert Gross Receives SUNY Honorary Degree. The Leader. Geraadpleegd op 5 februari 2016.