Naar inhoud springen

Gebruiker:LL0903/Kladblok/Cementoven Lixhe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De site van de cementfabriek in Lixhe
LL0903/Kladblok/Cementoven Lixhe
Portaal  Portaalicoon   Economie

De cementoven van Lixhe bevindt zich op de site van de cementfabriek van CBR, Belgisch dochterbedrijf van het Duitse Heidelberg Materials.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De fabriek is gelegen is Lixhe, ten noorden van Luik, naast het Albertkanaal.

locatie van oven tov groeves

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 werden de eerste cementovens in Lixhe opgericht door NV CBR Cementbedrijven (dochterbedrijf van Heidelberg Materials). Eerst werden oven A en B opgericht, in de jaren 1960 kwamen daar oven C en D bij. Deze ovens volgden allemaal een natte productie proces. Midden 1970 werden de ovens als gevolg van de brandstofcrisis omgeschakeld naar een droog proces.

In 1974 kwam oven E online, met een nominale klinkercapaciteit van 1,0 miljoen ton per jaar. De oven is 93 meter lang en 5,4 meter in diameter. Het is een viertraps voorverwarmingssysteem van Polysius. Deze oven draait nog steeds. Tegenwoordig kan de oven 1,4 miljoen ton klinker per jaar produceren.

In 2001 onderging oven E een grote upgrade. Dit omvatte een investering van 56 miljoen euro in de voorverwarmingstoren en de calciner van het Franse bedrijf Technip CLE.[1]

Technologie[bewerken | brontekst bewerken]

Gemalen kalksteen wordt in de cementoven verhit tot meer dan 1400 graden. Vanaf 800 graden komt daarbij natuurlijke CO2 vrij. CO2 uit de kalksteen wordt gemengd met andere gassen die worden geproduceerd door de energiebron. In de draaioven loopt de temperatuur daarna verder op tot 2.000 graden en vormt zich klinker, het basisbestanddeel van cement. Elke 100 ton kalksteen levert na verhitting 56 ton kalk op terwijl 44 ton CO₂ vrijkomt in de atmosfeer. De verbranding om de ovens op te warmen is goed voor een derde van de CO₂-afdruk van de cementproductie.

In de cementfabriek van Lixhe wordt er jaarlijks 1,5 miljoen ton cement en 1,4 miljoen ton ruwe klinker geproduceerd. Met een jaarlijkse uitstoot van 1 miljoen ton CO₂ behoort de cementfabriek in Lixhe tot de top tien van grootste vervuilers in België, goed voor bijna 1 procent van de totale uitstoot in ons land.[2]

Emissies en milieu-impact[bewerken | brontekst bewerken]

Alternatieve brandstoffen


Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

LEILAC-toren