Gebruiker:Licks-rocks/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Licks-rocks (overleg)

Gebruiker:Licks-rocks/Kladblok/Draft:grote zuurstofcatastrophe

Stromatolieten als indicator voor het ontstaan van zuurstof.

Deze discussie is gesloten. Gelieve binnen deze box geen bijdragen meer te plaatsen.
Deze discussie is gesloten. Binnen deze box geen bijdragen plaatsen

Stromatolieten als indicator voor het ontstaan van zuurstof[bewerken | brontekst bewerken]

Stromatoliet met insluitingen van ijzer(II)disulfide uit Thüste, Niedersachsen
Het vóórkomen van stromatolieten tezamen met zogenaamde "banded iron formations", sedimentstenen met dunne lagen ijzeroxides, wordt gezien als teken dat moleculaire zuurstof, ontstaan door fotosynthese, voorkwam. In dit verband neemt men aan, dat cyanobacterien als zuurstofproducent op de stromatoliten domineerden. Die opvatting wordt als volgt onderbouwd:
  • Sinds het begin van de geschiedenis van wateren op aarde was ijzer alleen als Fe2+-ionen aanwezig. Dit kon pas door de beschikbaarheid van zuurstof tot driewaardig ijzer geoxideerd worden. Sedimenten met driewaardig ijzer, zoals Hematiet en Magnetiet, konden alleen ontstaan in aanwezigheid van moleculaire zuurstof.(Schidlowski, S. 531)
  • Voor die tijd was hoogstens een lage concentratie moleculaire zuurstof beschikbaar die door fotolyse van water ontstond en die onvoldoende was voor de oxidatie van tweewaardig ijzer.(Schidlowski, S. 531)
  • Analoog aan de groei van moderne stromatolieten moeten de cyanobacteriën op fossiele stromatolieten ook zuurstof geproduceerd hebben.
  • In de fossiele stromatolieten heeft men resten gevonden van mikroorganismen die lijken af te stammen van organismen die eruitzagen als hedendaagse cyanobacterien.

Al vroeg werd deze opvatting ter discussie gesteld en werden onduidelijkheden benoemd. Verder onderzoek verduidelijkte de bezwaren. Meerdere inzichten stelden de absoluutheid van het model ter discussie:

  • Onder invloed van UV-straling en blauw licht is de oxidatie van tweewaardig ijzer wel mogelijk (2 Fe2+ + 2 H+ → 2 Fe3+ + H2) en kunnen de genoemde ijzerertsen ook zonder moleculaire zuurstof ontstaan.
  • Stromatolieten kunnen ook abiotisch ontstaan.
  • Sommige onderzoekers denken dat de structuur in fossiele stromatolieten uit West-Australie en West-Groenland (respectievelijk 3,465 en 3,8 miljard jaar oud) niet van organismen stamt maar abiotisch ontstaan is.

De structuur van stromatolieten die jonger zijn dan 3 miljard jaar is van biologische oorsprong, maar die van oudere mogelijk niet.

  • De resten van micro-organismen in jongere stromatolieten kunnen qua vorm ook stammen van andere micro-organismen dan cyanobacteriën. Maar zelfs als ze van de laatste stammen, is nog niet gezegd dat ze toentertijd oxygene fotosynthese bedreven, want ook moderne cyanobacterien kunnen in plaats daarvan waterstofsulfide reduceren en dan wordt geen zuurstof geproduceerd. Inderdaad schijnt dit het geval te zijn bij relatief jonge stromatolieten uit het bovenste Malm gevonden bij Thüste (SW Hildesheim). Deze zijn waarschijnlijk ontstaan in een zuurstofloos milieu en bevatten ijzer(II)disulfiet.

Samenvattend kan op basis van de huidige kennis worden aangenomen dat het voorkomen van banded iron formations en stromatolieten een aanwijzing zijn dat moleculaire zuurstof toentertijd al bestond. Die indicaties zijn echter geen eenduidig bewijs, de zuurstof kan ook pas later in de geschiedenis van de aarde zijn ontstaan door oxygene fotosynthese.

Genderdysforie[bewerken | brontekst bewerken]

Genderdysforie is een verschijnsel dat vaak samengaat met transgender zijn. Het is de ervaring waarbij men zich niet thuis voelt in het eigen lichaam. Tot voor kort werd dit gezien als een medische stoornis, maar inmiddels is het niet meer als zodanig geclassificeerd in het DSMV

Na een brief aan het bestuur werd er binnen GIDS een rapport opgesteld om het functioneren van de organisatie te beoordelen. Dit rapport werd geschreven door Dr. David Bell. De conclusie was dat de organisatie niet langer geschikt was voor het doel waar het voor was opgezet. Volgens het rapport kon de manier waarop de zorg werd geleverd schadelijke consequenties hebben, en was er te weinig aandacht voor de mentale gezondheidsklachten die er in de achtergrond speelden. Er was echter geen sprake van een direct gevaar voor de veiligheid.