Gebruiker:Lignomontanus/Reflecties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Reflecties over wikipedia

1. Balkanisatie en verspilde moeite

Bij de meeste andere talen (afgezien van de 15 of 20 grootste wiki's) vraag ik me af of het, gezien het geringe aantal actieve deelnemers, wel zinvol is te streven naar een volledige encyclopedie. De werkers aan deze encyclopedieën zouden zich mijns inziens hoofdzakelijk moeten concentreren op onderwerpen die van belang zijn voor hun eigen cultuur.

Wat voor zin heeft het om artikelen over alle soorten zangvogels, alle Franse, Italiaanse en Argentijnse steden, alle Chinese of Japanse keizers of over de kernfysica op te nemen op de Friese wikipedia, wanneer alle Friestaligen daarover ook de Nederlandse wikipedia kunnen raadplegen?

Concentratie op onderwerpen als "Grote Pier", "Caspar Robles", "Pieter Jelle Troelstra", "Domela Nieuwenhuis", "Maaike Meu", "geschiedenis van Leeuwarden" en "et Fryske hynder" (het Friese paard) lijkt mij hier zinvoller. Op die manier bouw je in de eigen taal een waardevol monument op, gewijd aan de eigen geschiedenis en cultuur, in plaats van je krachten te versnipperen bij het werken aan een algemene "encyclopedie" die over twintig jaar nog aan alle kanten gapende hiaten zal vertonen.

Om diezelfde redenen kunnen we er volgens mij ook van afzien om op de Nederlandse wikipedia zulke uitvoerige monografieën te schrijven als die je vaak op de Engelse en Duitse wiki aantreft. Nederlandstalige personen die zulke gespecialiseerde informatie op prijs stellen, kennen meestal ook wel wat Engels, Duits en Frans en kunnen zich dan laven aan de de op die wiki's aangeboden bron van kennis.

2. Beginnetjes en rode links Zoals diverse anderen die daarover hun mening te kennen hebben gegeven, vind ik ook:

- "Beginnetjes" zijn beter dan niks. Wees niet te fanatiek met het verwijderen ervan, zolang ze enige informatiewaarde hebben.

Veel artikelen in de Winkler Prins zijn ook uiterst beknopte "one-liners". Diverse andere wikipedia's blazen hun aantal artikelen flink op door tienduizenden beginnetjes te tolereren. Daarmee moet je het niet te gek maken, maar om nu te stellen dat een beginnetje na twee weken verwijderd moet worden, dat gaat me veel te ver.

- "Rode links" werken niet op mij niet als een rode lap op een stier. Laat ze staan. Ze kunnen wellicht iemand inspireren tot het schrijven van een artikel.

3. Categorieën zijn op zich heel nuttig. Er is echter sprake van wildgroei. Er zijn veel categorieën van twijfelachtige aard, als "Banjospeler in Honduras" en "Hip-hop muzikant in Slowakije" (deze voorbeelden zijn verzonnen, maar oplettende lezertjes begrijpen wel wat ik bedoel : - ) , terwijl daarnaast veel essentiëler categorieën ontbreken. Zo heb ik zeer onlangs nog de categorieën Atheïsme en Vrouwvijandige praktijken moeten aanmaken.

Hoe dit probleem snel zou kunnen worden opgelost, weet ik zelf overigens ook niet. We zullen ermee moeten leren leven, vrees ik.