Naar inhoud springen

Gebruiker:Marktzicht10/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Qiy is een afsprakenstelsel dat mensen de regie geeft over hun eigen gegevens. Het stelsel is in Nederland bedacht, maar heeft een Europese ambitie. Het wordt beheerd door een non-profit stichting, de Qy Foundation.

Wat behelst het Qiy Afsprakenstelsel?

Qiy biedt de mogelijkheid om het individu regie te laten voeren over de uitwisseling van gegevens – die hem betreffen – tussen verschillende organisaties. Daartoe bevat de persoonlijke Qiy Node, van waaruit gegevens worden uitgewisseld, verwijzingen naar persoonlijke gegevens. De Qiy Node bevat zelf praktisch geen gegevens. Het uitwisselen van gegevens via de persoonlijke Qiy Node gebeurt doordat het individu via zijn Qiy Node partij A laat antwoorden op een vraag/vragen van partij B. Het antwoord is beschikbaar gedurende een van tevoren bepaalde termijn. [1]

Het afsprakenstelsel Qiy biedt individuen de mogelijkheid persoonsgebonden gegevens uit te wisselen met het publieke en private domein. Gegevensuitwisseling vindt plaats onder regie van de burger, de burger is de centrale spil. Daartoe bevat de persoonlijke Qiy Node, van waaruit gegevens worden uitgewisseld, verwijzingen naar persoonlijke gegevens. De Qiy Node bevat zelf praktisch geen gegevens (de Qiy Node is dus geen traditionele kluis). Het uitwisselen van gegevens via de persoonlijke Qiy Node gebeurt doordat de burger via zijn Qiy Node partij A laat antwoorden op een vraag/vragen van partij B. Het antwoord is beschikbaar gedurende een van tevoren bepaalde termijn.

Indien antwoorden (verklaringen) in geaggregeerde vorm beschikbaar zijn, kan de burger besluiten om de hem betreffende persoonsgegevens die partij B wenst te ontvangen van partij A, in geaggregeerde vorm aan partij A ter beschikking te stellen. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn indien partij B er wel belang bij heeft te weten of de betreffende burger ouder is dan 18 jaar, maar niet de exacte geboortedatum van de betreffende burger hoeft te weten. Ander voorbeeld is wanneer partij B er belang bij heeft om te weten of een burger een bepaald minimum- of maximuminkomen heeft, maar niet de precieze hoogte van het inkomen hoeft te weten. Het afsprakenstelsel Qiy betreft niet de inhoud en semantiek van uitgewisselde gegevens. Qiy maakt het mogelijk ‘gesloten enveloppen’ te routeren. Een partij die bij de routering van dergelijke ‘gesloten enveloppen’ betrokken is kan niet verder kijken dan de eerste eerder en de eerste latere partij in de routeringsketen. Dit betekent dat bestaande informatiemodellen en standaarden kunnen worden gebruikt. Daarnaast maakt Qiy gebruik van diensten voor verificatie van de identiteit en bijbehorende gegevens. Identificatie en authenticatie is geen onderdeel van Qiy zelf.

Samenhang met standaarden en andere voorzieningen

Qiy biedt de mogelijkheid om de burger regie te laten voeren over de uitwisseling van gegevens – die hem betreffen – tussen verschillende organisaties. Afspraken over de semantiek (door Qiy de ‘horizontale afstemming tussen verticale ketens’ genoemd) is nodig, maar vormt strikt genomen geen onderdeel van Qiy. Hierbij kan – waar mogelijk en zinvol – aangesloten worden bij de semantische standaarden die reeds bestaan. Daarnaast maakt Qiy gebruik van diensten voor verificatie van de identiteit en bijbehorende gegevens. Identificatie en authenticatie is geen onderdeel van Qiy zelf. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan Idensys en IDIN.

Externe link

qiyfoundation.org

VNG Pilotstarter: Impactanalyse Qiy

Regie op eigen gegevens, gemeente Boxtel

  1. Analyse van het afsprakenstelsel Qiy. Rapport van bevindingen, Forum standaardisatie, https://www.forumstandaardisatie.nl/sites/bfs/files/proceedings/FS%20161019.9A%20Rapport%20van%20bevindingen%20Qiy%201.3_0.pdf