Gebruiker:MayaZwier/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zwaantje Bosman (Wageningen 7 mei 1886,

Nederland Verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog

Gehuwd op 6 maart 1908 in Wageningen met Jan van Roekel (landbouwer)

Echtscheiding Arnhem 21-09-1922


zoon: Willem van Roekel, 24 mei 1909

dochter: Neeltje van Roekel, geboren op 26 juni 1911 te Wageningen

zoon Jan van Roekel: 25 december 1920

Moeder :Neeltje van IJzendoorn

Vader: Wim Bosman


Woonde in het oude veerhuis en boerderij Wolfswaard aan de Rijn in Wageningen, een schuilplaats in oorlogstijd. Haar man, de pachter van de boerderij had een grote roeiboot en zette hiermee fabrieksarbeiders van en naar De Betuwe over. Na hun scheiding in 1922 blijft zoon Jan van Roekel met zijn moeder Zwaantje in Wolfswaard wonen.

In mei 1940 werd de boerderij bewoond door Zwaantje en haar zoon en de knecht Job van Egdom. Op de bovenverdieping woonden de zusters Eltien en Neeltje Krijthe. Eind 1940 werd er op initiatief van Jan een afdeling van de Ordedienst (OD) opgericht, een geheime organisatie tegen de Duitse overheersers. De boerderij fungeerde als hoofdkwartier. Kleine groepen van de OD oefenden bij de afgelegen Wolfswaard met wapens. Onderduikers en illegale werkers vonden er een onderkomen.

Vanuit het de Wolfshaard werd de overval op het Wageningse bevolkingsregister georganiseerd: in de nacht van 2 op 3 januari 1943 werden de persoonskaarten ontvreemd. De jute zakken met de kaarten werden verborgen in het kippenhok bij de boerderij, later werden ze in het moeras gegooid. Dit was de eerste overval tijdens de oorlog op een bevolkingsregister.

Op 20 mei 1944 voerde de SD verschillende overvallen uit in Wageningen. De Wolfswaard werd overvallen, de bewoners van het bovenhuis werden met hun Joodse onderduikers gearresteerd en iedereen werd afgevoerd naar Arnhem.

Alle gearresteerden kwamen tenslotte in kampen terecht, Eltien Krijthe en Theodoor Stoppelman stierven in Ravensbrück en Auschwitz. De anderen overleefden de kampen.


Op 1 oktober 1944 kwam het bevel dat Wageningen moest evacueren.

Ook de Wolfswaard werd verlaten. Jan van Roekel roeide de rivier over en sloot zich aan bij de geallieerden.


Zwaantje is moeder van Jan Roekel

Tantezwaan@debuitenband.nl