Gebruiker:Napfour/Shangani Patrouille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Shangani Patrouille
Datum 3–4 December 1893
Locatie Ten Noorden van de Shangani River, Matabeleland, Rhodesia (nu Zimbabwe)
Resultaat Matabele victory{{refn|group=n|name=matabele}}
Strijdende partijen
Matabele British South Africa Company
Leiders en commandanten
Lobengula
InDuna Mjaan
Major Allan Wilson
Captain Henry Borrow
Troepensterkte
~3,000[1][2] 37<ref name=oreilly5556/>
Verliezen
~400–500 killed<ref name=burnham202204/><ref name=histsocietytimeline/> 34 killed<ref name=oreilly5556/>

De Shangani Patrouille (of Wilson's Patrouille) bestond uit 34 soldaten van het British South Africa Company. In 1893 werd deze groep soldaten in een hinderlaag gelokt en vernietigd door meer dan 3.000 Matabele in Rhodesia (now Zimbabwe), gedurende de Eerste Matabele-oorlog.{{refn|The [[Northern Ndebele people|Ndebele people]]'s term for themselves in their own language is ''amaNdebele'' (the prefix ''ama-'' indicating the plural form of the singular ''Ndebele''), whence comes a term commonly used in other languages, including English: "Matabele". Their language is called ''[[Northern Ndebele language|isiNdebele]]'', generally rendered "Sindebele" in English. The area they have inhabited since their arrival from [[Zulu Kingdom|Zululand]] in the early 1800s is called [[Matabeleland]]. In historiographical terms, "Matabele" is retained in the names of the [[First Matabele War|First]] and [[Second Matabele War]]s, the former of which the Shangani Patrol was a part.<ref><nowiki>{{Harvnb|Marston|2010|p=v}}</ref> For clarity, consistency and ease of reading, this article uses the term "Matabele" to refer to the people, and calls their language "Sindebele".|group=n|name=matabele}}</nowiki> De patrouille werd geleid door majoor Allan Wilson. De groep werd ten noorden van Shangani River in Matabeleland, Rhodesia aangevallen.

In de Britste geschiedenis wordt dit gevecht vergeleken met de Slag bij Thermopylae.


De patrouille bestond uit ruiters en de grenspolitie van Bechuanaland. Op 3 december 1893 stak de groep de Shangani over. De patrouille diende als verkenningsmissie, het doel was om de koning Lobengula van de Matabele te zoeken. De koning was een maand daarvoor gevlucht uit Bulawayo. Toen de groep soldaten de koning in zicht kregen werden ze aangevallen in een hinderlaag. Een grote groot van gewapende krijgers en schutters verstopte zich nabij de koninklijke koets. De patrouillegroep werd omsingeld en wat volgde was een bloedige strijd. Drie soldaten van de patrouille konden ontsnappen en probeerde versterking in te roepen. Door omslaand weer was het water van de Shangani gestegen en stroomde zelfs over. Zodoende konden de gevluchte soldaten de groep van majoor Patrick Forbes niet bereiken. Veel kon Forbes niet betekenen voor de mannen van Wilson, ook zij waren in een schermutseling geraakt in de buurt van de oever. Wilson en zijn soldaten bleven dus geïsoleerd achter en streden tot hun kogels op waren.

De slag was van 4 december 1893 tot 1920 een officiele feestdag in Rhodesia. De leden van de patrouille kregen de status van nationale helden door hun optreden. De slag is in 1970 verfilmd (Shangani Patrol). [[Categorie:Rhodesia]] [[Categorie:1893]] [[Categorie:Afrika]]

  1. O'Reilly 1970, p. 82.
  2. Gale 1976, p. 207.