Naar inhoud springen

Gebruiker:Nawar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De wereld:

DWDD (zoals de programmamakers het programma zelf plegen te noemen) kent een lange voorgeschiedenis in het minder succesvolle programma TV3, en Vara Laat. Na een aantal pogingen om dat programma sinds de start van de zender Nederland 3 in 1988 nieuw leven in te blazen kan het huidige, beduidend succesvoller programma De Wereld Draait Door min of meer als een voortzetting van TV3 worden beschouwd.[bron?]

De eerste uitzending van DWDD was op 10 oktober 2005. Het programma wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Vaste vervangpresentatrice is Isolde Hallensleben. De eindredactie is in handen van Ewart van der Horst. De eerste maandagpresentator was Francisco van Jole, maar hij werd in januari 2006 vervangen door Claudia de Breij. Van Jole voelde zich binnen het programma niet op zijn plaats: "Nieuwe dingen zijn altijd lastig, maar dit bleek uiteindelijk niet mijn programma te worden." De Breij verliet begin 2008 het presentatieteam. Zij werd op maandag tijdelijk vervangen door Matthijs van Nieuwkerk. In februari werden de maandaguitzendingen voor vast overgenomen door Menno Bentveld en Joost Karhof. [1] De eerste periode van het programma was Astrid Joosten vaste vervangpresentatrice, wanneer Van Nieuwkerk, Van Jole of De Breij niet konden.

Na enige opstartproblemen wist het programma in 2006 dagelijks meer dan een half miljoen kijkers te trekken en het is daarmee een van de populairste programma's van de zender Nederland 3. Tot de zomerstop in mei 2006 werd De Wereld Draait Door op werkdagen om 19:00 uitgezonden. Toen in september 2006 de programmering van de Publieke Omroep werd omgegooid, werd het programma verplaatst naar 19:30. De lengte van het programma bleef wel gelijk. Het aantal kijkers steeg in het tweede seizoen tot gemiddeld 800.000 per aflevering. Op dagen dat er Champions League voetbal om 20:00 is, duurt het programma maar een half uur. Met ingang van het tweede seizoen wordt er op zondagavond een compilatie uitgezonden met de hoogtepunten van de afgelopen week. Ook het derde seizoen bleef het aantal kijkers vrij stabiel met circa 1.000.000 mensen per aflevering (inclusief de herhaling op de late avond). In 2007 won het programma de Gouden Televizier-Ring [2].