Gebruiker:Peter de Pagter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Halverwege 2015 ben ik mij gaan interesseren in de Wmo. In eerste instantie bestonden mijn werkzaamheden aan het ondersteunen van mensen bij het maken van bezwaar tegen door de gemeente Haarlem afgegeven toegekende maatwerkvoorzieningen. Dat doe ik als vrijwilliger. Langzaam is een team van vrijwilligers om mij gegroeid. De meeste vrijwilligers zijn gepensioneerde (hoofd)verpleegkundigen en artsen. Mijn achtergrond is juridisch, bedrijfskundig en financieel.

Tegenwoordig doen we het hele proces. Dit proces bestaat uit een volledige intake (medisch en inventarisatie van de behoeften op alle resultaatsgebieden), het berekenen van de benodigde huishoudelijke ondersteuning op basis van cijfers van het SCP en CBS, het doen van een gemotiveerde melding, het bijstaan van cliënten bij het keukentafelgesprek, het beoordelen van de gemeentelijke rapportage, het gemotiveerd aanvragen van de maatwerkvoorzieningen en samen met een advocatenkantoor doen wij tevens bezwaar en beroep.

Inmiddels hebben we honderden procedures doorlopen voor zorgbehoevenden in het westen van het land. De kennis die we daarbij opdoen, probeer ik te verwerken in het artikel Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.