Gebruiker:Refero1Research

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo, Mijn gebruikersnaam op Wikipedia is Refero1Research omdat ik de onderzoeker, zeg maar de 'lijstjesmaker' ben van de Vlaamse quiz ploeg 'De Referenties'. In het dagelijks leven geef ik les. Ik schrijf meestal in het meervoud omdat mijn bevindingen vaak het resultaat zijn van overleg of gesprek tussen de leden onze ploeg of van onze leesgroep. Wij zijn door onze hobby 'grootgebruikers' van Wikipedia, zonder evenwel specialist te zijn zoals de 'Wikipedianen' waarvoor wij grote bewondering hebben, omdat het mensen zijn die hun vrije tijd opofferen om van Wikipedia de best mogelijke encyclopedie te maken. Ons eerste lemma op Wikipedia 'Maurice De Velder' was niet meteen een schot in de roos vanwege de commotie die onmiddellijk op de pagina ontstond.

Aangaande onze interesse in een veelheid aan onderwerpen en lemma's die vaak weinig of niets met elkaar te maken hebben: onze quiz groep heeft samen met enkele andere groepen de laatste jaren een lijst aangelegd van thema's en onderwerpen waar we geen of weinig info over vonden, onder andere op Wikipedia. We plannen om deze lijst (meer dan 3000 aantekeningen) de komende jaren af te punten in relatie tot de bevindingen op Wikipedia. Als we dus vandaag een lemma aanbrengen zoals Maurice De Velder, dan komt dat omdat er een vraag werd over gesteld op een quiz en er naderhand iemand opmerkte dat er niets over op Wikipedia te vinden was (meestal nadat we het antwoord niet wisten :-). Net hetzelfde voor bijvoorbeeld Joseph Pearce of het belangrijkste werk van Vesalius. Het feit dat er over deze onderwerpen publiekelijk quizvragen opgesteld worden in het lokale en vooral gewestelijke quiz circuit in Vlaanderen sterkt ons in ons vermoeden dat deze onderwerpen toch ergens maatschappelijk relevant zijn, en dus zeker een reden van bestaan hebben in een encyclopedie zoals Wikipedia, anders zou niemand deze onderwerpen betrekken in de opmaak van een quiz.

Een heerlijk beschreven Wikipedia les die ik leerde op 3/9/2013: "Ik geef voor de zekerheid nog een extra tip: schrijf nooit, maar dan ook nooit over onderwerpen waarbij je je zakelijk, persoonlijk, emotioneel of anderszins betrokken voelt. Ik houd erg van gedichten, maar ik schrijf op Wikipedia zelden of nooit over dat onderwerp, omdat ik me te snel boos of verdrietig zou voelen als anderen mijn buitengewoon voortreffelijke, onvoorstelbaar zuivere, uiterst rake, onmisbare en - zoals je begrijpen zult - uit de nobelste uithoeken van mijn ziel voortkomende bewerkingen weer eens onherstelbaar zouden verprutsen. Deze tip geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen hier, want waar belangen in het geding zijn, is de encyclopedie altijd het eerste slachtoffer. Op deze regel zijn mij geen uitzonderingen bekend. Groet, Theobald Tiger (overleg) 3 sep 2013 16:05 (CEST)"