Naar inhoud springen

Gebruiker:Roelof Westerhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mensen eten aardappels, aardappels eten grond, grond eet...?[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind verbaasde ik me al over de bodem. Tijdens het aardappelrooien met mijn opa kwam ik, na een halve dag aardappels in een korf te hebben gegooid, met de vraag. Hoe kan dat nou opa, dat je 1 aardappel in de grond stopt en er 10 weer uithaalt?

'Tja', zei opa: 'aardappels gebruiken de grond om te groeien'. 'De ene aardappel wordt een plant, haalt eten en water uit de grond en maakt zoveel mogelijk nieuwe aardappels. Dat doen we al honderden jaren zo'.

Na weer een halve dag kwam ik met de, onvermijdelijke vraag 2: 'Opa, waarom is de grond dan nog niet op?' Waarop opa zei:'dat komt zo, wij voeden de grond met mest'. En waar de mest vandaan kwam, dat wist ik als klein poepertje natuurlijk al lang.

Die verwondering over de kracht van de bodem, als deel van het natuurlijke systeem waarvan wij voor ons voortbestaan afhankelijk zijn, is een belangrijke drijfveer in mijn leven. Niet omdat ik denk dat de aarde een kwetsbaar systeem is waar wij voor moeten zorgen. Welnee! De aarde kan best zonder ons en als we niet oppassen zal ze dat nog wel eens laten zien.

Nee, ik denk dat we uit welbegrepen eigenbelang goed met de grond, de bodem en de aarde moeten omgaan. In een verstedelijkte omgeving lijken we los te staan van de aarde, maar alles wat we gebruiken komt uiteindelijk uit de aarde. Bakstenen zijn gebakken aarde, drinkwater is vloeibare aarde en het parkje in de stad is een goed voorbeeld van levende aarde.

Ik wil echter niet de milieuridder uithangen. Ieder mens heeft recht op zijn eigen afweging en als samenleving maken we keuzes in een democratisch proces. Als dat betekent dat het milieu naar de knoppen gaat, dan is dat jammer voor ons - de aarde komt er wel weer overheen. Maar ik vind het wel belangrijk dat we alle belangrijke aspecten meenemen als we kiezen! Ik doe dus mee met de Wikipedia om uw keuze te verrijken met kennis van de bodem. Ik wens u veel plezier en succes met kiezen! --Roelof Westerhof 23 mei 2008 21:18 (CEST)