Naar inhoud springen

Gebruiker:RonaldB/Analyse Arbcom Verkiezing - feb 07

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het bekijken van de afbeeldingen en tabellen dient u de volgende PDF bestanden te openen:
(direct in Acrobat openen) en
(direct in Acrobat openen)


Aan de eerste verkiezing voor de arbcom hebben relatief veel mensen deelgenomen, die gezamenlijk een groot aantal stemmen hebben uitgebracht. Het leek me daarom de moeite waard om eens te kijken of deze gegevens nog iets anders op kunnen leveren dan de uitslag zoals door Walter vastgesteld. De diverse doorsnijdingen van deze gegevensverzameling zijn niet helemaal willekeurig. Ik vermeld hier uitsluitend de resultaten. Interpretaties en conclusies zijn voor rekening van de lezer.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De pagina met stemmen t.b.v. de verkiezing februari 2007 t.b.v. de arbcom is in een database geïmporteerd. De sig's van de stemmers zijn herleid naar een lijst van gebruikersnamen, eerder verkregen door een scan van het logboek nieuwe gebruikers. Dit logboek gaat niet verder terug dan 8-9-05. De records voor gebruikers die zich eerder geregistreerd hadden (100) zijn handmatig aan die tabel toegevoegd. Het geheel is op een aantal wijzen gecontroleerd op juistheid en consistentie.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Door 194 gebruikers zijn 1229 stemmen uitgebracht op 15 kandidaten. Van de kandidaten zijn er 5 die gezamenlijk 48 stemmen hebben uitgebracht waarvan 14 een tegenstem.

Per gebruiker is gemiddeld 6,3 stem uitgebracht. 81 gebruikers zaten qua aantal stemmen daarboven, 113 hebben minder stemmen uitgebracht. Zie figuur 1 voor de verdeling van de stemmers qua aantal uitgebrachte stemmen.

Opvallend is het relatief grote aantal stemmers dat slechts 1 of enkele (<4) stemmen heeft uitgebracht.

Alternatieve uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Van de 1229 uitgebrachte stemmen waren er 841 voor een kandidaat, 399 waren tegen. Omdat als gevolg van het 75% criterium een tegenstem door 3 voorstemmen gecompenseerd wordt, zou men kunnen concluderen dat de tegenstemmers een belangrijke invloed hebben gehad op de uitslag van de stemming. Tabel 1 geeft de ranking van de kandidaten indien andere criteria gehanteerd zouden zijn.

De kolommen Percentage zijn berekend volgens de huidige rekenwijze. Bij de kolommen Saldering is het aantal voorstemmen minus het aantal tegenstemmen bepalend. De kolommen Alleen voorstemmen geven de uitslag als tegenstemmen niet meegeteld zouden hebben.

De verschillende rekenmethoden hebben weinig invloed op de eerste 5 kandidaten, evenmin als op de staart. In het middensegment is de uitslag wel afhankelijk van de gevolgde methode van stemmen tellen.

Voor/tegenstemmers[bewerken | brontekst bewerken]

Per stemmer is het percentage voorstemmen bepaald (dus als % van het totaal door die stemmer uitgebrachte stemmen). Dit is per categorie uitgemiddeld en in figuur 2 op dezelfde wijze weergegeven als in figuur 1. Een waarde van 50% wil dus zeggen dat er even veel voor als tegenstemmen zijn uitgebracht.

Aan de grafiek is een lineaire trendlijn toegevoegd. Die laat zien dat naarmate stemmers meer stemmen hebben uitgebracht deze meer gelijk verdeeld zijn over voor en tegenstemmen.

Anciënniteit[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerd aan aantal uitgebrachte stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is ook gekeken of er een correlatie te vinden is tussen de wiki anciënniteit en het aantal uitgebrachte stemmen. De wiki anciënniteit in aantal jaren (van registratie tot heden) is op dezelfde manier gemiddeld als hierboven aangegeven. Het resultaat staat in figuur 3.

De trendlijn loopt hier vlakker, zodat de correlatie minder is dan in figuur 2.

Gerelateerd aan voor/tegenstemmen[bewerken | brontekst bewerken]

In figuur 4 is per stemmer het aantal voor (groen) en het aantal tegen (rood) stemmen als functie van de wiki anciënniteit uitgezet in een z.g. scatterdiagram.

Ook hier zijn trendlijnen ingetekend. Daaruit kan worden afgeleid dat de anciënniteit nauwelijks van invloed is op het aantal tegenstemmen. Naarmate men langer meeloopt is men echter geneigd meer voor stemmen te geven.


Detailoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeelding:Arbcom-Feb2007-2.pdf geeft een detailoverzicht van de uitgebrachte stemmen. Ze zijn gesorteerd op: · het aantal door een stemmer uitgebrachte stemmen · de mate waarin het stemgedrag overeenkwam met de uiteindelijke uitslag. Hierbij geldt een voorstem op de hoogst geëindigde kandidaat zwaarder dan een voorstem op no. 2, enz. Tegenstemmen tellen negatief bij in het bepalen van de "score".

Stemmers met een groen vakje hebben tenminste op de eerste vijf verkozen kandidaten een voorstem uitgebracht. Stemmers met een rood vakje scoorden met hun stemgedrag per saldo negatief.

Hoewel publieke bronnen zijn gebruikt , is dit overzicht om voor de hand liggende redenen geanonimiseerd.