Gebruiker:Rpmhoeijmakers/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Bont
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Beroep Hoogleraar Kindergeneeskunde gespecialiseerd in infectieziekten en immunologie

Louis Bont[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Bont is hoogleraar Kindergeneeskunde gespecialiseerd in infectieziekten en immunologie[1][2]. Hij staat het meest bekend om zijn belangrijke bijdragen aan het vakgebied van de kindergeneeskunde en zijn leiderschap in verschillende onderzoeksinitiatieven.

Carrière en Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Bont heeft een uitgebreide carrière in de kindergeneeskunde en onderzoek. Hij is het hoofd van de RSV Research Group [3]en dient als leider van de non-profit ReSViNET-stichting.

Gedurende zijn carrière heeft hij meer dan 30 klinische studies geleid, waaronder grote placebo-gecontroleerde multicenterstudies. De MAKI trial[4] toonde aan hoe RSV oorzakelijk samenhangt met de ontwikkeling van astma. In RESCEU werd aangetoond dat 1,8% van gezonde baby's in het ziekenhuis wordt opgenomen wegens RSV in het eerste levensjaar.[5]

Met een sterke internationale focus heeft Professor Bont samenwerkingen opgezet met onderzoekers en organisaties over de hele wereld, wat zijn toewijding aan wereldwijde gezondheidsoplossingen onderstreept. Hij is ook regelmatig adviseur geweest van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de ontwikkeling van RSV-vaccins, wat zijn expertise op het gebied van infectieziekten aantoont.

Een van de meest opvallende projecten onder leiding van Professor Louis Bont is de RSV GOLD-mortaliteitsstudie, gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation. Deze studie richt zich op het opzetten van een wereldwijde online databank om sterfgevallen gerelateerd aan het respiratoir syncytieel virus (RSV) bij jonge kinderen te documenteren. Het project illustreert Professor Bont's toewijding aan het verbeteren van de gezondheid van kinderen op een mondiale schaal, met actieve samenwerkingsverbanden in meer dan vijftig landen wereldwijd. De RSV GOLD-studie verzamelt en analyseert retrospectief individuele gegevens van kinderen in de leeftijd van 0 tot 59 maanden die overleden zijn aan een RSV-infectie. Deze internationale inspanning, die bijdraagt aan het wereldwijde begrip van RSV-gerelateerde sterfte, benadrukt de belangrijke rol die Professor Bont speelt in het internationale onderzoek naar kindergezondheid en infectieziekten.[6]

Daarnaast speelde Louis Bont een cruciale rol bij de oprichting van het succesvolle TULIPS-carrièreprogramma[7] in 2006, gericht op het begeleiden van jonge onderzoekers op het gebied van kindergezondheid in Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Bont voltooide zijn medische opleiding aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam van 1989 tot 1996. Tussen 1997 en 2000 promoveerde hij onder leiding van professor Jan Kimpen en professor Cobi Heijnen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hierna volgde van 2000 tot 2001 een postdoctoraal fellowship bij het Garofalo lab in Galveston, Texas. Na zijn terugkeer in Utrecht schreef hij zich in voor het kindergeneeskunde co-assistentschap en voltooide vervolgens een fellowship in kinderinfectieziekten en immunologie. Sinds 2003 leidt hij de RSV onderzoeksgroep en in 2015 werd hij benoemd tot hoogleraar.


[[Categorie:Kinderartsen]] [[Categorie:Onderzoekers op het gebied van infectieziekten]] [[Categorie:Immunologen]] [[Categorie:Levende personen]]