Naar inhoud springen

Gebruiker:Simpsondennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bipool

Het Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De sport is ontstaan op woensdag 3 maart 2010 te Vosselaar in België. Deze sport is een variant op Poolen. De naam komt van het Latijnse Bi(twee) en Pool(kant).

Spelbenodigdheden[bewerken | brontekst bewerken]

Om het spel te spelen is een simpele Pooltafel, met 15speelballen (7 met een strook op en 7 volledig gekleurde en 1 zwarte)en 2keus.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel kan gespeeld worden door 2 spelers. Aan elke korte zijde gaat 1 van beide spelers staan. De speelballen worden op de tafel gelegt, beginnende in de linkermiddenpot, richting de rechtermiddenpot met de zwarte bal in het midden. Een van beide spelers begint vanuit 15cm van het midden van zijn zijde en stoot op een willekeurige plek in de rij ballen. De witte bal moet na een beurt eindigen op de andere speler zijn zeide, indien dit niet is, start de witte bal op 15cm van de rand van de andere speler. Je punten worden bijgehouden in de pots die het dichtst bij de tegenspeler zijn. De zwarte bal moet als laatste worden gescoord. Indien er een fout gebeurt, moet de bal starten bij de andere speler, op 15cm van zijn rand in het midden van zijn deel.

Positieve punten[bewerken | brontekst bewerken]

De bal scoren in de pots aan de overstaande zijde.

Neutrale punten[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een bal in 1 van de 2 middenpots scoort laat men die er gewoon inliggen om later te dienen als strafpuntenvergoeding.

Negatieve punten[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een strafpunt maakt door de witte bal te scoren of door de witte bal niet aan de overzijde te krijgen, dan word er een bal gehaald uit de 2 middenpots, indien er hier geen meer inzitten, neem je een bal van de tegenspeler en plaats je die in jouw doelpots. Als je een bal scoort in de pot aan eigen zijde, dus in de doelpots van de tegenspeler, dan telt dit ook als een punt voor de tegenspeler.