Gebruiker:Slbmooieweg/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stadslandbouw Mooieweg[bewerken | brontekst bewerken]

Stadslandbouw Mooieweg is een stadslandbouw project in Arnhem Zuid. Het is gestart in 2014, met financiële en organisatorische steun van de gemeente Arnhem, het Natuurcentrum Arnhem en de Dullertsstichting. In het voorjaar van 2014 werd met een tiental vrijwilligers het terrein van het voormalige kassencomplex van Presikhaaf-bedrijven aan de Mooieweg ‘ontgonnen’ en ingericht als tuin.

Vrijwilligers met oogst voor de Voedselbank
Vrijwilligers van Stadslandbouw Mooieweg met oogst voor de Voedselbank

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Doel was van meet af aan de productie en levering van verse groenten aan Voedselbank Arnhem, in het kader van het gemeentelijke armoedebeleid. Meer dan de helft van de groente-oogst wordt geleverd aan de Voedselbank. De rest is voor de vrijwilligers zelf en een klein deel voor de verkoop tijdens zelfoogst dagen voor de buurt. Behalve voedselproductie-plek is het terrein van de Stadslandbouw ook een groene ontmoetingsplek voor de buurt en biedt het project een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een succesvolle crowdfundingsactie in 2017 genereerde veel steun uit de buurt en vergrootte de bekendheid van het project in heel Arnhem. Met steun van het Oranjefonds en de opbrengst van de crowdfunding werd het voorterrein opnieuw ingericht en aantrekkelijker gemaakt. In het jaar daarop werd in het kader van NL Doet en met steun van Burgerkracht Arnhem en het VSB fonds de rest van het terrein aangepakt. Anno 2020 is het terrein goed ingedeeld, met een aantrekkelijke uitstraling en is het klimaatadaptief en met een hoge biodiversiteit.

In de loop der jaren is het project flink gegroeid. In 2020 zijn er circa 60 vrijwilligers actief en levert het project een steeds groeiend aanbod verse groenten aan Voedselbank Arnhem. Een overzicht van leveringen is te vinden in het opbrengstoverzicht op de website van het project.

Met hulp van een groeiende groep donateurs én met steun van de gemeente Arnhem en overige fondsen bouwt Stadslandbouw Mooieweg haar activiteiten verder uit.

Links[bewerken | brontekst bewerken]

www.stadslandbouwmooieweg.nl