Gebruiker:Timduurzaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Over mijzelf[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Diemen in 1953, maar getogen in Amsterdam. Maak mij sinds het eerste rapport van de Club van Rome in 1972 zorgen over duurzaamheid. Ik probeer als Timduurzaam de wereld te begrijpen en initiatieven rond duurzaamheid te ondersteunen voor zover ik daar bij kan. Op Twitter ben ik te volgen onder de naam Timduurzaam. Aanvullend ben ik gestart met de site www.voetafdrukcentraal.nl.

Over mijzelf en Wiki[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben een dankbaar gebruiker van Wikipedia. Ook ben ik donateur, want ik vind deze vorm van vrije informatie deling een geweldige ontwikkeling waar ik mij graag sterk voor wil maken. Daarnaast heb ik een prive Wiki, waarin ik mijn eigen hersenspinsels in vast leg. Dat kan ik iedereen aanraden die zijn eigen gedachteontwikkeling wil volgen. Tevens heb ik een Wiki opgezet voor een actiegroep rond duurzaamheid, maar dat bleek voor de deelnemers een brug te ver en bovendien werd de site op een vervelende manier gehackt. Einde oefening dus. Ik heb het voornemen mijn kennis van zaken rond duurzaamheid vaker in Wikipedia.nl vast te leggen. Hopelijk kan mijn eigen ontwikkeling dan ook voor andere gebruikers nog iets betekenen en als ik zou merken dat het zin heeft, is dat weer een stimulans om door te gaan.

Analyse schema 1[bewerken | brontekst bewerken]

Voor mensen die over duurzaamheid willen nadenken kan ik het volgende schema aanbevelen. Het uitgangspunt daarbij is de uitspraak WALK YOUR TALK. Ik kan van alles bedenken en bespreken, maar uiteindelijk is het mijn concrete gedrag dat bepaalt of ik al dan niet duurzaam leef.

MIJN ONS HUN
CONSUMPTIE MIJN gedrag ONS gedrag HUN gedrag
PRODUCTIE MIJN werk ONS werk HUN werk

Uit onderzoek blijkt dat als wij met duurzaamheid bezig zijn, onze belangstelling vooral uitgaat naar de "HUN" kolom. De oplossingen worden in hoofdzaak verwacht van de politiek en het bedrijfsleven. Dat is op zich begrijpelijk, omdat grote systeem wijzigingen zeker door "HUN" gedragen moeten worden. Mijn insteek is dat van alle groepen (mijn/ons/hun) een gelijke inspanning moet komen, willen wij de stappen naar een wereld maken die gekenmerkt wordt door Duurzame ontwikkeling. Mijn en ons gedrag bepalen mede hoe wij bestuurd worden en welke producten ons geleverd worden. En door mijn en ons werk kunnen wij zelf ook een bijdrage leveren aan Duurzame ontwikkeling.

Een variant op het bovenstaande schema is dit schema, waarbij de bekende indeling people / profit / planet ook is gebruikt. De toevoeging Ecosofie maak ik omdat er sprake moet zijn van een levensbeschouwing moet zijn die met zijn levensvisie de elementen people, profit en planet verbindt.

Analyse schema 2[bewerken | brontekst bewerken]
MIJN ONS HUN
Ecosofie Voorbeeld Voorbeeld Voorbeeld
People Voorbeeld Voorbeeld Voorbeeld
Profit Voorbeeld Voorbeeld Voorbeeld
Planet Voorbeeld Voorbeeld Voorbeeld