Gebruiker:Vlaemink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voornamelijk actief op de Duitstalige en Engelstalige Wikipedia, mijn achtergrond ligt in de historische taalkunde.

Over de Nederlandstalige Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

 

In het beste geval is een Wikipedia een leuke hobby waar, na het bij elkaar hebben gezocht van bronmateriaal en het schrijven van aansprekende teksten een gevoel van voldoening uit te halen valt.

De kwaliteit van de Nederlandstalige Wikipedia is helaas niet bijster hoog en de standaarden voor het gebruik van referenties zijn, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Engelstalige of Duitstalige Wikipedia, erg laag. Zo laag, dat mijn persoonlijke verwachting is dat de Nederlandstalige Wikipedia op de middellange termijn het onderspit zal delven tegen AI-aggregaat programma's die op het moment van dit schrijven in volle ontwikkeling zijn. Welke vorm dit exact zal hebben, durf ik niet te voorspellen. Wellicht zal een vertaal-algoritme kwalitatief hoogwaardigere artikelen van andere Wikipedia-projecten vertalen, wellicht zal AI zelf in de wetenschappelijke literatuur zoeken en op aanvraag een encyclopedisch geheel vormen, wellicht een combinatie. De waarde van de Nederlandstalige Wikipedia, buiten artikelen die thematisch bijzonder specifiek voor het Nederlandstalige cultuurgebied zijn, zal uiterst beperkt zijn. Tragisch, want hoe relatief laag de inhoudelijke kwaliteit van de Nederlandstalige Wikipedia ook is, er is veel tijd en moeite in gestoken.

Sommigen gaan, naar mijn mening, erg ver als het gaat om deze tijdsinvestering. Als beperkt Wikipedia-gebruiker valt mij op, dat een aanzienlijk aantal langdurige Wikipedia-gebruikers een zeer groot gedeelte van hun tijd aan en op Wikipedia spenderen en dat vaak al vele jaren, soms zelfs decennia lang. In de meest opvallende gevallen betreft het grootgebruikers die binnen deze al ruimschoots ongezonde hoeveelheid tijd een groot deel ervan ook nog eens besteden aan persoonlijke conflicten. Het is soms moeilijk om hier geen poging in te zien om echte sociale interactie te vervangen. Als ik de statistieken moet geloven is de 90% van de Wikipedia-gebruikers man en 65% van deze groep alleenstaand. Voor het overgrote deel van de grootgebruikers zal dit ook opgaan. Het is al langer bekend dat een kleine maar groeiende groep mensen hun eigenwaarde niet langer uit hun echte zelf halen, maar uit hun online-identiteit. Ik vind het oprecht triestig, dat Wikipedia onbedoeld bijdraagt aan het in stand houden van het sociale isolement van deze mensen. Voor een enkeling zal het een weloverwogen keuze zijn geweest, maar voor de meesten van deze grootgebruikers zal hun online-leven een schraal alternatief vormen voor het echte leven.

Mijn dringende advies aan deze groep gebruikers zou dan ook zijn om te blijven investeren in een leven zonder internetaansluiting en altijd in het oog te houden dat een leven besteedt aan het "winnen" van discussies in de uithoeken van het wereldwijde web niet opweegt tegen een leven vol vriendschap, nieuwe ervaringen of de warmte van een gezin of geliefde.

Kaarten[bewerken | brontekst bewerken]

Door mij getekende kaarten: