Gebruiker:Wendy Van de Camp/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kruidtuin (Mechelen)

De Kruidtuin is een park in de stad Mechelen in de provincie Antwerpen. In de volksmond wordt dit "den Botanique" genoemd. De Kruidtuin is het grootste openbare park midden in het historische centrum van Mechelen. Het bevind zich op het einde van de Bruul, met zicht op de Binnendijle en de Fonteinbrug. De hoofdingang is langs de Bruul terwijl er nog ingangen zijn langs de Pitzemburgstraat en de Zandpoortvest. Rond het standbeeld van Dodoens werden 250-verschillende kruiden geplant. Het standbeeld werd gemaakt door de Mechelse kunstenaar Joseph Tuerlinckx.

Het grootste evenement dat Mechelen organiseert in de Kruidtuin is Parkpop. Dit gratis feest heeft iedere donderdagavond plaats tijdens de maanden juli en augustus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het park dient sinds de middeleeuwen als tuin voor de commanderij van Pitzemburg. Na de afschaffing van de ridderorde wordt in de negentiende eeuw een Engelse landschapstuin aangelegd voor de leden van de elitaire Société Royale d'Horticulture.

De kruidtuin met het standbeeld van Dodoens is ontworpen in 1862 door Louis Fuchs. Na de Eerste Wereldoorlog werd het een openbaar park.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

http://mechelen.mapt.be/wiki/Kruidtuin
http://mechelen.mapt.be/wiki/Joseph_Tuerlinckx
https://toerisme.mechelen.be/nl/kruidtuin