Gebruiker:Wickey/genees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

geneesmiddelenintolerantie: bijzondere, meestal heftige lichamelijke reactie op geneesmiddelen; de reactie is niet van immunologische aard

http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1037628965:


A. GENEESMIDDEL INTOLERANTIE Individueel verhoogde gevoeligheid voor het toxisch effect van het geneesmiddel, waarschijnlijk door een abnormale stofwisseling (afbraak) van het geneesmiddel. Aangenomen wordt dat organen zoals de lever en nieren die het geneesmiddel in het lichaam moeten ontgiftigen en uitscheiden hun werk niet goed doen. De persoon in kwestie krijgt dus een soort relatieve overdosering oftewel een vergiftiging. Populair gezegd : “men kan niet zo goed tegen” een bepaald geneesmiddel. Verwant aan intolerantie is het begrip:

B. IDIOSYNCRATISCHE REACTIE Idiosyncrasie betekent “individuele of eigenaardige aangeboren of verworven gevoeligheid voor bepaalde stoffen of geneesmiddelen met daardoor overgevoeligheidsreacties” Sommige mensen hebben een abnormale reactie op geneesmiddelen door veranderde biologische processen op celniveau. (vb: G-6PD deficiëntie, waardoor acute afbraak van rode bloedcellen kan optreden door een stofwisselingsstoornis in deze cel tijdens gebruik van sulfa-preparaten)