Gebruiker:Wigner789/Ginestra Bianconi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wigner789/Ginestra Bianconi
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Wetenschappelijk werk
Alma mater

Ginestra Bianconi is een netwerkwetenschapper en wiskundig natuurkundige. Zij is bekend van haar werk op het gebied van statistische mechanica, netwerktheorie, meerlaagse en hogere-orde netwerken, en in het bijzonder van het Bianconi-Barabási-model voor de groei van complexe netwerken [1] en voor de Bose-Einstein-condensatie (netwerktheorie) in complexe netwerken [4]. Ze is hoogleraar toegepaste wiskunde aan de Queen Mary University of London [5]. Tevens is zij hoofdredacteur van het Journal of Physics: Complexity [6].

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bianconi behaalde een bachelordiploma in natuurkunde aan de Sapienza Universiteit van Rome in 1998, geadviseerd door Luciano Pietronero, en een doctoraat aan de Universiteit van Notre Dame in 2002. Haar promotor was Albert-László Barabási [5].

Na postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Fribourg in Zwitserland en het International Centre for Theoretical Physics in Italië, werd ze in 2009 assistent-professor aan de Northeastern University. In 2013 vertrok zij naar de Queen Mary University of London en werd daar in 2019 hoogleraar. Sinds 2018 is ze Alan Turing Fellow bij het Alan Turing Institute [5].

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Bianconi is auteur van de boeken Multilayer Networks: Structure and Function ( Oxford University Press, 2018) en Higher-Order Networks: An Introduction to Simplicial Complexes ( Cambridge University Press, 2021). Ze was ook mede-redacteur van het boek Networks of Networks in Biology (Cambridge University Press, 2021).

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Bianconi werd in 2020 benoemd tot Network Society Fellow [4]. Ze werd in 2023 benoemd tot Fellow van de American Physical Society, "wegens baanbrekende bijdragen aan de statistische mechanica van eenvoudige, meerlaagse en hogere-orde netwerken, en voor het onthullen van de wisselwerking tussen netwerkstructuur en dynamiek in de Bose-Einstein-condensatie in complexe netwerken." [7].

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


[[Categorie:Italiaans wiskundige]]