Gebruiker:Wikidirklind/Merkwaardige bomen in Ternat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De gemeente Ternat (deelgemeenten Ternat, Wambeek en Sint-Katherina-Lombeek) heeft vele merkwaardige bomen.

De meest vermeldenswaardige zijn allicht de beschermde bomen die zich bevinden voor het Sint-Carolus-rusthuis in Sint-Katherina-Lombeek, aan de rotonde die de Meersstraat, de Processiestraat, de Kerkstraat en de Rodestraat verbinden. Tot 2007 waren dat drie bomen: een moerascypres, een zomerlinde en een witte paardekastanje. Deze laatste is in 2007 neergehaald omdat hij zich in te zieke toestand bevond, en een gevaar vormde. De drie bomen werden beschermd met een besluit van 9 maart 1995. Maar vandaag heeft dat beschermingsbesluit dus enkel nog betekenis voor de moerascypres[1] en de zomerlinde[2]. Zij werden beschermd omwille van hun wetenschappelijke en esthetische waarde. Ook al is de witte paardekastanje verdwenen, toch blijven de twee overige bomen nog voldoende beeldbepalend.

Een andere merkwaardige boom is een oude zomereik in Wambeek. De eik staat naast de beek in Klapscheut. De bedding van die beek werd verlegd. Toen is een tweede eik gesneuveld. In 2016 heeft het gemeentebestuur deze eik laten behandelen door een gespecialiseerd bedrijf om zijn behoud te verzekeren.

Nog een andere merkwaardige boom is een eik in de Donkerstraat van Ternat (Vitseroel). Die bestaat niet meer, maar ligt wel aan de basis van een verhaal of misschien gewoon een legende. Deze eik zou de inwoners van Vitseroel behoed hebben voor rampen. Zo bijv. dreigde een oorlogsvliegtuig neer te storten op Vitseroel, maar boom zou dat hebben opgevangen. En het traject van de autosnelweg van Brussel naar Oostende zou deels zijn omgelegd om deze boom te sparen. De boom zou zonder ooit gekapt te zijn geweest, uit zichzelf 'verdwenen' zijn na zijn beschermersrol te hebben gespeeld. Daarover is recent een boek geschreven met een 'waarachtig' verhaal van Frans du Mong.[3]

En de bomen in de Dreef van Ternat mogen natuurlijk niet vergeten worden in deze beschrijving van merkwaardige bomen.

[[Categorie:Ternat]] [[Categorie:Onroerend erfgoed in Ternat]]