Gebruiker:Wilfried Derksen~nlwiki/Asterix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geschiedenis van asterix en obelix[bewerken | brontekst bewerken]

De schrijver: René Goscinny (1926-1977)[bewerken | brontekst bewerken]

In Frankrijk woonde René Goscinny. Hij droomde ervan om tekenaar bij Walt Disney te worden. Daarom verhuisde hij naar Amerika. Daar kon hij werken voor een tekenstudio. Hij ontmoette daar Moris. Moris was de tekenaar van de strip Lucky Luke. Hij vroeg of René voor hem wou werken als schrijver voor zijn succesvolle strip. Goscinny wou het eerst niet maar liet zich toch overhalen. Maar omdat hij liever tekent had hij ook een eigen held verzonnen: Dick Dicks. Toch was hij eerlijk genoeg om toe tegeven dat zijn kracht eigenlijk in schrijven lag en niet in tekenen. Schrijven met humor. Na zijn terugkeer naar Europa, leerde hij in 1951 de jongen tekenaar albert uderzo kennen bij het persagentschap world Press. Daar gingen ze samen werken en maakten strips voor pistolet, Luc junior, benjamin et benjamine, bill blanchart en ook de Nederlandse zeerpopulaire hoempa-pa, een serie die werd geplaatst in het weekblad kuifje. Daardoor kwam goscinny in contact met andere tekenaars uit de kuifje-stal. En daardoor ging hij werken voor een Groot aantal tekenaars als scenario’s zoals voor: Franquin, Berck, Tibet, de Moor, Attanasio, Macherot en vele andere. Goscinny richten in 1959 met Uderzo en Jean-Michel Charlier een blad op: Pilote. Dat was het begin van hun succes.de problemen met de taken verdelen, het vinden van goede werknemers en de geld zaken kwamen pas later. Georges Dargaud, de baas van het weekblad Kuifje in Frankrijk, nam pilote over en de betere tijden begon. René Goscinny werkte als scenarist voor talloze grappige series en als hoofdredacteur voor pilote tot aan zijn dood een centrale plaats ingenomen in de wereld van de klassieke stripverhaal.

De tekenaar:Albert Uderzo (1927)[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de verhalen komt de stamvader van Uderzo’s uit een dorp in Noord-Italiaans,dat in 452 door de troepen van Attilla werd uitgemoord. Alleen een baby heeft het overleefd, en die baby is naar het dorpje genoemd: Uderzo. Het dorpje is inmiddels al een stadje. Het ligt 30 km boven Italië met de naam: Uderzo. Of er waarheid in schuilt in de verhalen weten de mensen niet, het is een feit dat de naam Uderzo uitsluitend voorkomt in Noord-Italie. In 1927 besloten de ouders van Albert Italië vaarwel te zeggen. En verhuisden naar Frankrijk. Daar werd in 1927 Albert Uderzo in het stadje Fismes geboren. Hij had bij zijn geboorten 6 vingers aan elke hand had, was misschien wel een vingerwijziging. 14 jaar later en ook 2 vingers wordt zijn eerste werk gepubliceerd. Het was een over dreven versie van het bekende verhaal de vos en de raaf het is duidelijk dat de jonge albert ongewoon tekentalent beschikt. De beroemde tekenaar Edmond Calvo, die Albert idool is, Moedigde hem aan om verder te gaan met het tekenen. Maar in 1945 is hij in plaats van beroep tekenaar een hulpmachinist. Hij reageerde wel op een advertentie van een studio die tekenaars nodig heeft voor een tekenfilm. Ze kiezen hem en hij blijft er een jaar werken. Zijn baas telt wel aan het eind elke dag over genoeg tekeningen zijn gemaakt.dat vind de 19-jarige Albert niet leuk en stopt er mee. Uderzo’s werk voor de O.K. geeft aan hoe goed hij kan tekenen. Zijn tekeningen werden beter in enorme vaart. Hij weet de emoties van zijn personages perfect over te brengen op de lezers en aan gevoel voor humor ontbreekt ‘t hem helemaal niet. Hij tekent vooral in de grappige stijl. Maar als tekenaar en verslagever voor de France dimache en de France-soir kan hij laten zien wat hij kan doen op het gebied van het realistische gerne. Met Goscinny als schrijver, maakt Uderzo in 1952 Luc junior en pistolet en ze begonnen aan een strip over een indiaan de strip word pas in 1958 geplaatst in het weekblad kuifje. Deze strip heeft al veel dingen die later ook in asterix en obelix te zien zal zijn zoals:de manier van vertelen, de humor, de grappen en de krachtpatser hoem-pa de roodhuis zelf. Het maken van de strip hoem-pa gaat niet snel. Want Uderzo, Goscinny en charlier hebben besloten zelf een tijdschrift op te richten. Het tijdschrift heet pilote en Uderzo en charlier maken er een vliegtuig strip voor: tanguy en laverdu. Iet omdat hij dol is op realistisch tekenen maar omdat hij dol is op alles wat met techniek te maken heeft. Maar er staat nog een strip in het eerst nummer van pilote, dat op 29 oktober 1959 verscheen in de winkel. Deze keer heeft Goscinny de tekst geschreven. De strip heet asterix en gaat over een raar groepje onoverwinnelijke Galliërs.

Het resultaat:Asterix[bewerken | brontekst bewerken]

Goscinny en Uderzo waren bezig voor pilote een strip te maken over reinaert de vos. Er waren al een paar pag. klaar toen iemand ontdekte dat er zoon soort strip al bestond. De tijd drong en het eerste nummer van pilote kon niet worden uitgesteld. Uderzo en Goscinny wilden gewoon met een nieuwe strip komen. Maar zoals het spreekwoord zegt: als de het hoogst is, is de redding nader bij. Tijdens een brain-storm-sessie op een hete dag in augustus, vroeg Goscinny aan Uderzo om alles van de nationale geschiedenis op te noemen. Toen albert de Galliërs zei, wist rené dat dat mogelijk bood. Het is zoon grappige strip geworden, in tegen stelling tot alex, de bekende historische-realistische strip van jaques martin. De enige Galliër die ze kenden, was vercingetorix. Alle Galliërs in hun strip zouden eindige op en ix. Voor de hoofd persoon begonnen ze met de eerste letter van het franse alfabet. Asterix is niet alleen in Frankrijk een doorbraak op het gebied van strips maar ook in Nederland. Ook in Nederland begon men strips te kopen omdat ze in begonnen te zien dat trips leuk zijn. En indien er ook oog voor had. Goscinny en Uderzo asterix niet aan het toeval over. Alles wat ze deden was zorgvuldig nageplozen en gedocumenteerd. Asterix werd ook op school gebruikt voor de franse les. Op het gymnasium werd de Latijnse versie gelezen de vloek die ooit over de strip was uitgesproken werd weg gehaald. Er verschenen over asterix zelfs stukjes in verschillende kranten en weekbladen. Er kwam ook een uitgave in het Fries. Asterix werd geaccepteerd en gewaardeerd onderdeel voor samenleving. En ook in de moderne tijd is asterix nog springlevend naast het laatste album heeft de Drentse taol aangekondigd om Asterix in het drenst te vertalen.

Wat zijn de karakters[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdrolspelers[bewerken | brontekst bewerken]

Obelix, de onafscheidelijke metgezel van asterix, hij is de bekendste steenhouwer van hun eeuw. Hij is altijd onmiddellijk bereid om zich met Asterix in een nieuw avontuur te storten samen met zijn hondje idefix. Als hij maar everzwijn te eten krijgt.

Asterix, de held van het verhaal; klein, slim, scherpzinnig en sterk. Geen opdracht is te zwaar, geen tegenstander is te machtig. aan de toverdrank van Panoramix, de druïde, dankt hij zijn enorme kracht.

Panoramix, de oude eerbiedwaardige druïde van het dorp, Met zijn gouden snoeimes snijdt hij marentak, daarmee bereid hij de toverrank die je onoverwinnelijk maakt. Maar hij kent nog vele andere recepten.

Abracourix, is het belangrijkste figuur van het hele dorp hij is het stamhoofd. De koelbloedige, stoutmoedige, staatige en baardige leider. Hij is geliefd door zijn mannen gevreesd door zijn vijanden. Zelf voor niemand bang

Assurancetourix, de bard ofwel de dorps zanger. de meningen over hem zijn verdeeld. Hij zelf vindt dat hij geniaal is, maar de rest van het dorp vindt dat niet. Als hij zijn mondt houdt wordt hij veel gewaardeerd.

Vis, jazeker vis, vis is een belangrijk ingrediënt voor vele verhalen. Wil je weten hoe belangrijk?

Overige karakters[bewerken | brontekst bewerken]

Hoefnix, de Smit, haat de geur van vis en is allergisch voor muziek, helemaal als het gemaakt wordt door assurancetourix de bard

Kostunrix, de lokale visboer hij is beroemd om zijn verse vis die hij helemaal uit parijs laat komen, terwijl het dorp op geen steenworp van zee ligt.

De piraten, altijd weer in moeilijkheden zodra asterix en Obelix tegenkomen. vele schepen verdwijnen onder hun voeten. Slecht een keer lacht, of beter valt, het fortuin hun tegemoet.

Walhalla, verschijnt in enkele albums, haar rol is daarom ook niet zo enorm belangrijk . maar Obelix zou daar ongetwijfeld wel anders over denken.

Cleopatra, de beroemde koningin van Egypte. Caesar en panoramix kunnen haar niet weerstaan vooral haar neusje niet.

Julius Caesar, ten tijde van deze verhalen is hij de belangrijkste romein. Berucht bij zijn tegenstanders geliefd bij zijn legioenen met legioen x voorop. Veroverde heel Gallië, heel Gallië? Nou bijna op een klein dorpje na.

Bellefleur,de vrouw van het stamhoofd. Heeft behoorlijk een eigen willetje en daar weet haar man alles van.

Nestorix, de oude veteraan van Gergovia. Hij is voor zijn leeftijd een kwiek persoon, vooral als het gaat om mooie meiden.

Waar wonen ze[bewerken | brontekst bewerken]

Asterix en obelix wonen in een Gallisch dorpje en het gebied Armorica. Het dorpje is omsingeld door de Romeinse legerkampen Aquarium, Babaorum, Laudanum en Petibonum. Gallië ligt tussen de landen Celticum, Belgica, de Provincia Romana en Aquitania.

Wat eten ze?[bewerken | brontekst bewerken]

Galliërs eten everzwijn en vis. Asterix en Obelix halen de everzwijn zelf uit het bos. De vis wordt helemaal uit Parijs gebracht, terwijl het dorp op nog geen steenworp van zee ligt. De vis kunnen ze kopen bij Kostunrix. Ze drinken bier bij het eten.

Boekenlijstje[bewerken | brontekst bewerken]

  • de diverse Asterix-verhalen
  • website Asterix
  • het boek De wereld van Asterix de Galliër, geschreven door Olivier Andrieu