Gebruiker:Grutman/Hoofddorp en Woonkern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoofddorp[bewerken | brontekst bewerken]

Een hoofddorp is een in Vlaanderen gebruikte categorie van nederzettingen die binnen het ruimtelijk beleid bepaalde functies zijn toegeschreven.

‘Een hoofddorp is een Belgische woonkern die minstens over een bepaalde uitrustingsgraad beschikt.’[bron?] Het ruimtelijk structuurplan van iedere Vlaamse provincie definieert verschillende types van hoofddorpen. Deze komen als beleidscategorieën voor in de gewenste nederzettingsstructuur en in de gewenste ruimtelijk economische structuur.

Provincie Antwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofddorp type I[bewerken | brontekst bewerken]

Een gemeente met een structuurondersteunend hoofddorp type I krijgt de mogelijkheid om meer bijkomende woningen te realiseren dan voor de opvang van de natuurlijke aangroei noodzakelijk is (20%). Bijkomende woningen worden ingeplant volgens de principes van kernversterking en inbreiding. Ook krijgt een hoofddorp type I de mogelijkheid om een bijkomend lokaal bedrijventerrein aan te duiden, zowel voor nieuwe bedrijven als voor de herlokalisatie van zonevreemde lokale bedrijven en/of historisch gegroeide bedrijven.

Hoofddorp type II[bewerken | brontekst bewerken]

Dit houdt in dat de mogelijkheid bestaat om een lokaal bedrijventerrein te ontwikkelen en dat bijkomende woningen enkel kunnen voorzien worden voor de natuurlijke aangroei binnen de gemeente.

Hoofddorp type III[bewerken | brontekst bewerken]

Dit houdt in dat de gemeente de mogelijkheid krijgt om een bijkomend lokaal bedrijventerrein aan te duiden, enkel voor de herlokalisatie van zonevreemde lokale bedrijven en/of historisch gegroeide bedrijven. Bijkomende woningen kunnen slechts worden gerealiseerd in functie van de opvang van de natuurlijke aangroei.

Woonkern[bewerken | brontekst bewerken]

Een woonkernen in het buitengebied is in Vlaanderen een bepaald type nederzetting dat gebruikt wordt in de ruimtelijke planning. Een woonkern is minder goed uitgerust dan een hoofddorp. Het is een nederzetting waar een beperkte uitrusting (voorzieningen, bereikbaarheid) voor dagelijkse behoeften aanwezig is, zoals een bakker of slager en waar een zeker draagvlak aanwezig is om deze voorzieningen in stand te houden.

De woonkernen worden door de provincie aangeduid in het richtinggevend gedeelte van het ruimtelijk structuurplan van deze provincie.

In een woonkern kan in principe geen lokaal bedrijventerrein worden aangelegd. De opvang van bijkomende woningen gebeurt in principe binnen de bestaande juridische voorraad.