Gebruiker:Zulyzuly11/Wiki Loves Monuments Aruba 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wiki Loves Monuments Aruba 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki Loves Monuments Aruba wordt georganiseerd door Stichting Monumentenfonds Aruba Monumentsfund Aruba Het Monumentenfonds van Aruba (SMFA) houdt zich bezig met de financiering van restauratie en onderhoud, beheer en exploitatie van beschermde monumenten en is de financiële instelling op het gebied van monumentenzorg. SMFA bevordert het bewustzijn van monumenten en draagt bij aan het besef van de waarde van het architectonisch cultureel erfgoed voor zowel inwoners als bezoekers van het land Aruba. SMFA streeft naar duurzaamheid bij de uitvoering en het beheer van onze projecten.

Hoe deelnemen?[bewerken | brontekst bewerken]

Step 1: Vind een monument op het monumentenlijst van Aruba List Aruba Noteer het nummer van het monument dat je een foto van wil uploaden.
Step 2: Maak foto's van het monument. Maak zoveel goede foto's mogelijk. Zelfs als de foto je geen prijs oplevert, zal deze bijdragen aan Wikipedia met meer informatie over Arubaans erfgoed!
Step 3: Schrijf op wat je hebt gefotografeerd. Noteer de naam van de site, de monument-ID, beschrijving en datum van de foto.
Step 4: Nog geen Wikimedia Commons account? Create one - duurt slechts een paar minuten! Zorg dat uw e-mailadres bevestigd is.
Step 5: Upload uw foto's op Wikimedia Commons tussen 1 en 30 september.

Regels[bewerken | brontekst bewerken]

City Hall Aruba

Er zijn een paar regels voor foto's om deel te nemen aan de internationale wedstrijd. Deze regels worden ook aangenomen als regels voor deelname op nationaal niveau. Elke inzending moet zijn:

  • Zelf genomen en zelf geüpload;
  • Geupload in september 2020;
  • Vrij gelicentieerd;
  • Bevat een geïdentificeerd monument;
  • Genomineerd via een nationale wedstrijd

Daarnaast is er een praktische eis:

  • De deelnemer moet een geactiveerd e-mailadres hebben op Wikimedia Commons. 'Geen enkel e-mailadres mag ertoe leiden dat uw inzendingen worden gediskwalificeerd' . Dit kan in slechts een paar minuten worden gemaakt.

Voor meer informatie: Commons:Wiki Loves Monuments

Wiki Loves Monuments[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki Loves Monuments is een internationale fotowedstrijd voor monumenten, die in september door Wikimedia wordt georganiseerd. Wikimedia is de beweging achter Wikipedia, de gratis encyclopedie - een wereldwijde samenwerking die is geschreven door vrijwilligers.

Cultureel erfgoed is een belangrijk onderdeel van de kennis die Wikipedia verzamelt en verspreidt. Iedereen kan zowel afbeeldingen bijdragen als artikelen schrijven. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, in elke taal tegelijk en lokale enthousiastelingen kunnen de culturele, historische of wetenschappelijke betekenis van hun buurt (her) ontdekken.

In meer dan 40 landen over de hele wereld wordt een nationale wedstrijd georganiseerd met hun nationale monumenten, partners, regels, evenementen en winnaars.

Elke nationale wedstrijd zal een aantal van hun winnende foto's kunnen nomineren voor de internationale wedstrijd. Deze genomineerde foto's worden beoordeeld door de internationale jury, die vervolgens extra prijzen uitreikt aan de beste foto's uit alle deelnemende landen.

De wedstrijd is geïnspireerd op de succesvolle pilot in 2010 in Nederland, wat resulteerde in 12.500 beelden met gratis licentie van monumenten die nu op Wikipedia en door iedereen voor welk doel dan ook kunnen worden gebruikt. Sindsdien heeft het project bijgedragen aan het verzamelen van informatie over 1,5 miljoen monumenten van 76 nationale wedstrijden - met meer dan 1,7 miljoen foto's ingezonden door meer dan 60.000 deelnemers, wat bijdroeg aan de som van alle menselijke kennis verzameld op Wikipedia.

Elke ondersteuning is welkom: van het uploaden van een enkele afbeelding, het verspreiden van het woord over de wedstrijd tot het worden van een partner of sponsor.