Girne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor het gelijknamige district, zie Girne (district).
Girne
Kyrenia
Κερύνεια
Plaats in Noord-Cyprus Vlag van Noord-Cyprus
Girne
Girne
Coördinaten 35° 20′ NB, 33° 19′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 28.500
Foto's
De haven van Kyrenia
De haven van Kyrenia
Het fort
Het fort

Girne (Grieks: Κερύνεια, Keryneia) is een stad gelegen aan de noordkust van Cyprus. Het behoort tot het Turkse deel van het eiland. Tot de Turkse bezetting in 1974 was de stad bekend onder de Griekse naam Kyrenia en had de stad voornamelijk een Griekstalige bevolking. Tegenwoordig heeft de stad een Turkstalige bevolking. De stad kent zowel een oude jachthaven als een commerciële haven.

Kasteel Kyrenia[bewerken]

Naast de jachthaven staat een groot kasteel waarvan het oudste gedeelte uit 330 na Chr. stamt. Deze is meerdere malen versterkt en uitgebreid. O.a. door de Venetianen. Ook werd het een tijdlang door Kruisvaarders gebruikt.

Buiten de stad zijn nog drie kastelen te vinden, het Kasteel Buffavento, het Kasteel Sint Hilarion en het 'Kasteel Kantara.

Schip van Kyrenia[bewerken]

In 1967 werd in de buurt van Kyrenia een schip gevonden uit de vierde eeuw. Het schip werd geborgen en wordt sindsdien tentoongesteld in het kasteel en staat bekend als het Schip van Kyrenia. Het schip wordt afgebeeld op de Cypriotische euromunten van 10, 20 en 50 cent.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]