Hamburger Meile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamburger Meile
Winkelcomplex Hamburger Meile
Locatie Hamburg-Barmbek
Eigenaar ECE en Hermann Friedrich Bruhn
Openingsdatum 8 mei 1970
Winkels
Oppervlakte ca. 47.700m2
Aantal winkels 150+
Parkeergelegenheid auto 3 parkeergarages, meer dan 2.200 parkeerplaatsen[1]
Website

De Hamburger Meile is een overdekt winkelcomplex met winkels, horeca, dienstverleners, kantoren en parkeergarages in het stadsdeel Barmbek in Hamburg. Het is gelegen aan de Hamburger Strasse.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Hamburger Meile ligt in het Hamburgse district Nord in het stadsdeel Barmbek. Het bouwblok van het centrum wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de Hamburger Strasse, aan de noordoostzijde de Adolph-Schönfelder-strasse, de Bostelreihe en de Desenissstrasse aan de noordwestzijde en de Humboldt-strasse aan de zuidwestzijde. Het centrum wordt op begane grondniveau doorsneden door de Heitmann-strasse. Het centrum is goed bereikbaar met metro, bus en auto.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Hamburger Strasse waren voor de Tweede Wereldoorlog een warenhuis en winkelcentrum gevestigd. In de nacht van 29 op 30 juli 1943 werd Barmbek gebombardeerd, waarbij vrijwel de gehele straat vernietigd werd. In 1958 kwamen 12 opdrachtgevers overeen om een nieuw winkelcentrum te bouwen. Door het grote aantal grondeigenaren duurde het nog 10 jaar totdat de bouw begon op een gebombardeerde vlakte. Het winkelcentrum werd na 22 maanden, op 8 mei 1970 geopend. Destijds was het, het eerste grote overdekte winkelcentrum in Hamburg. Het bestond uit een complex met kantoorgebouwen, twee warenhuizen (Karstadt aan de westkant en Neckermann aan de oostkant) en winkels. Het complex werd gebouwd in de stijl van het brutalisme met grote in het zicht gelegen betonnen oppervlakten. Het publiek vond dit weinig aantrekkelijk en na de opening van het Alstertal-Einkaufszentrum liep de omzet duidelijk terug.

In 1973 werd aan de westzijde het kleinere winkelcentrum Mundsburg-Center geopend. Er werd een directe loopbrug over de Humbodt-Strasse gerealiseerd tussen de centra, die later overdekt werd.

Na de opening van het centrum werd het winkelcentrum meermaals aangepast.

Het Karstadt-Möbelhaus (woninginrichting) dat in 1977 opende in het winkelcentrum werd in 2004 gesloten.[2] Het Karstadt warenhuis dat sinds 1970 in het winkelcentrum huisde werd in het kader van de reorganisatie van de warenhuisketen in het voorjaar van 2007 gesloten. Meer dan 65 % van het winkelcentrum stond leeg.[3]

In de jaren 2008-2010 vond een grondige modernisering plaats. Er werd ca. 100 miljoen euro uitgegeven om eigenaren uit te kopen en ca. 100 miljoen euro voor de renovatie. Het aantal winkels en horecagelegenheden steeg tot boven de 150 op een verkoopvloeroppervlakte van 47.700 m2. Met de renovatie zouden jongere kopers getrokken moeten worden met trendy kledingwinkels. Het centrum biedt zo'n 1.200 arbeidsplaatsen.

Bij de renovatie is de winkelgalerij verlengd tot 600 meter door de centrale winkelstraat aan de westzijde te verlengen tot aan het metrostation Mundsberg door het voormalige Karstadt-warenhuis erbij te trekken. Aan de oostzijde werd het Karstadt-Möbelhaus erbij getrokken, waardoor de centrale winkelstraat aan die zijde tot aan het metrostation Hamburger Strasse werd verlengd. Op de bovenverdieping ontstond een 600 m2 grootte cirkelvormige food court met zelfbediening boven de overbouwing van de Heitmann-strasse.[4]

Bij de opening op 24 februari 2010 werd het winkelcentrum hernoemd tot Hamburger Meile.[5]

De buitengevel aan de Hamburger Strasse werd voorzien van een, deels door kunstlicht verlichte, golvende aluminium bekleding met gaten.[6]

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum omvat meer dan 150 winkels en horecabedrijven op een verkoopvloeroppervlakte van 36.000 m2. De ankerhuurders zijn onder meer zijn C&A, H&M en Thalia. Daarnaast bevat het centrum kantoortorens met een oppervlakte van 15.000 m2. De kantoren zijn verhuurd aan de stad Hamburg en zijn grotendeels bereikbaar vanuit de winkelpassage op de eerste verdieping. Het centrum heeft twee parkeergarages, die plaats bieden aan meer dan 2.200 auto's. Het winkelcentrum is langgerekt over een lengte van 600m en is verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Eigendom en beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2007 was het centrum in eigendom bij zes eigenaren (Karstadt, Hansa-Invest van Signal Iduna, Hermann Freidrich Bruhn, Haspa, Hanseatische Gesellschaft für Handel und Aufbau en Grundstücksgemeinschaft Block C). In 2007 werd het aantal tot twee eigenaren gereduceerd, ECE en Hermann Friedrich Bruhn. In 2011 kocht Real I.S. voor 250 miljoen euro 85 procent van het centrum; 15 procent bleef in handen van ECE.[7] ECE bleef de vastgoedbeheerder van het centrum.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]