Hanshin-autosnelweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hanshin-autosnelwegennetwerk (in het rood)
Hanshin-autosnelweg 1 in Shinanobashi, Osaka
Hanshin-autosnelweg 5 (Baaikustlijn) in Konohana-ku (Osaka)
De Hanshin-autosnelweg 11 (Ikeda-lijn) loopt door de 5,6 en 7e verdieping van het Gate Tower Building

De Hanshin-autosnelweg (阪神高速道路, Hanshin Kōsoku-dōro) is een netwerk (239,3 km) van Japanse autosnelwegen in en rond de steden Osaka, Kobe en Kioto. De autosnelwegen worden beheerd door de Hanshin Autosnelwegmaatschappij (阪神高速道路株式会社, Hanshin Kōsoku-dōro Kabushiki-gaisha). De autosnelweg werd in gebruik genomen in 1962.

Delen van de Hanshin-autosnelweg storten in tijdens de Grote Hanshin-aardbeving van 17 januari 1995. De ingestorte delen werden hersteld tegen eind 1996.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn momenteel vijftien snelwegen binnen het netwerk.

Nummer Naam Japanse naam Opmerkingen
Ringlijn 阪神高速1号環状線
Hanshin Kōsoku 1-gō kanjō-sen
De ringweg is 10,3 km lang en loopt door de stad Osaka langs de wijken Naniwa-ku, Chuo-ku en Kita-ku.
Yodogawa-Sagan-lijn 阪神高速2号淀川左岸線
Hanshin Kōsoku 2-gō Yodogawa-Sagan-sen
De autosnelweg is momenteel 1,5 km lang en loopt van de wijk Konohana-ku (Osaka) naar de wijk Kita-ku (Osaka). Het plan bestaat om de autosnelweg uit te breiden tot in de stad Kadoma.
Kobe-lijn) 阪神高速3号神戸線
Hanshin Kōsoku 3-gō Kobe-sen
De autosnelweg is 39,6 km lang en loopt via de wijk Nishi-ku (Osaka) naar de steden Amagasaki, Nishinomiya, Ashiya (Hyogo) om te eindigen in de wijk Suma-ku in Kobe.
Baaikustlijn 阪神高速4号湾岸線
Hanshin Kōsoku 4-gō Wangan-sen
De autosnelweg is 32,7 km lang en loopt via de wijk Minato-ku (Osaka) naar de steden Sakai, Izumiōtsu, Kishiwada om te eindigen in de stad Izumisano.
Baaikustlijn 阪神高速5号湾岸線
Hanshin Kōsoku 5-gō Wangan-sen
De autosnelweg is 23,1 km lang en loopt via de wijk Suminoe-ku (Osaka) naar de steden Amagasaki, Nishinomiya, Ashiya (Hyogo) om te eindigen in de wijk Tarumi-ku in Kobe.
Kita Kobe-lijn 阪神高速7号北神戸線
Hanshin Kōsoku 7-gō Kita Kobe-sen
De autosnelweg is 35,6 km lang en loopt via de wijk Nishi-ku over de wijken Suma-ku en Kita-ku in de stad Kobe naar de stad Nishinomiya.
Kyoto-lijn 阪神高速8号京都線
Hanshin Kōsoku 8-gō Kyoto-sen
De autosnelweg is 9,9 km lang en loopt door de wijken Yamashina-ku Fushimi-ku en Minami-ku van de stad Kioto. De autosnelweg werd in 2008 geopend.
Ikeda-lijn 阪神高速11号池田線
Hanshin Kōsoku 11-gō Ikeda-sen
De autosnelweg is 21,6 km lang en loopt via de wijk Nishi-ku (Osaka) naar de steden Amagasaki, Toyonaka, Kawanishi om te eindigen in de stad Ikeda.
Moriguchi-lijn 阪神高速12号守口線
Hanshin Kōsoku 12-gō Moriguchi-sen
De autosnelweg is 12,1 km lang en loopt via de wijken Kita-ku, Miyakojima-ku, Jōtō-ku en Asahi-ku in de stad Osaka naar de stad Moriguchi.
Higashi Osaka-lijn 阪神高速13号東大阪線,Hanshin Kōsoku 13-gō Higashi Osaka-sen De autosnelweg is 12,5 km lang en loopt via de wijken Chūō-ku en Higashinari-ku in de stad Osaka naar de stad Higashiōsaka.
Matsubara-lijn 阪神高速14号松原線,Hanshin Kōsoku 14-gō Matsubara-sen De autosnelweg is 12,1 km lang en loopt via de wijk Naniwa-ku (Osaka) naar de stad Matsubara.
Sakai-lijn 阪神高速15号堺線,Hanshin Kōsoku 15-gō Sakai-sen De autosnelweg is 13,4 km lang en loopt via de wijken Chūō-ku, Naniwa-ku, Nishinari-ku en Suminoe-ku in de stad Osaka naar de wijk Sakai-ku in de stad Sakai.
Osakako-lijn 阪神高速16号大阪港線,Hanshin Kōsoku 16-gō Osakako-sen De autosnelweg is 7,2 km lang en loopt door de stad Osaka langs de wijken Chūō-ku, Nishi-ku en Minato-ku.
Nishi Osaka-lijn 阪神高速17号西大阪線,Hanshin Kōsoku 17-gō Nishi Osaka-sen De autosnelweg is 3,8 km lang en loopt door de stad Osaka langs de wijken Nishinari-ku en Minato-ku.
Kobe Yamate-lijn 阪神高速31号神戸山手線,Hanshin Kōsoku 31-gō Kobe Yamate-sen De autosnelweg loopt door de stad Kobe langs de wijken Nagata-ku en Suma-ku.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hanshin-autosnelweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.