Help:Fotogalerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Op artikelen kan een fotogalerij worden geplaatst met behulp van de codes <gallery> en </gallery> met daartussen, ieder op een eigen regel, de bestandsnamen van de afbeeldingen en hun beschrijving. Door gebruik te maken van deze opmaak worden de afbeeldingen automatisch geschaald en in een galerij gezet.

Met zes afbeeldingen per rij, in een box van 120 bij 120 pixels:

Voorbeeld:

<gallery>
Aardhommel kleine.jpg|Dit is een kleine aardhommel
Aardhommel kleine.jpg|Dit is ook een kleine aardhommel
Aardhommel kleine.jpg|En dit is er ook een
Aardhommel kleine.jpg|Aardhommels kunnen goed demonstreren hoe je plaatjes toont
Aardhommel kleine.jpg|met onderschriften erbij
Aardhommel kleine.jpg|In de beschrijving kunnen ook links worden geplaatst, zoals naar de [[Aardhommel-groep|Aardhommel]]
</gallery>

Dat geeft het volgende resultaat:

Plaats een beschrijving niet op een eigen regel, want die wordt dan geïnterpreteerd alsof het de bestandsnaam van een afbeelding is.

Extra opties moeten worden ingevoegd in de bovenste regel. Voorbeeld:

<gallery caption="Afbeeldingen" perrow="5" widths="80" heights="60">

Dit geeft vijf afbeeldingen per rij, op een formaat van maximaal 80 bij 60 pixels, voorzien van een kopje "Afbeeldingen".

Met de code perrow kan worden bepaald hoeveel afbeeldingen per regel worden getoond. Door verschillen in beeldschermformaten en browserinstellingen voor lettergrootte kan dit echter de opmaak van een artikel verstoren, dus deze optie dient met beleid te worden gebruikt.

Met de code

<gallery caption="...">

kan de afbeeldingengalerij van een kopje worden voorzien, door op de plaats van de puntjes de tekst daarvan op te geven. Een kopje kan overigens ook worden gemaakt met behulp van de gebruikelijke codes voor het maken van paragrafen en secties, zie Help:Tekstopmaak#Koppen en secties.

Met de code

<gallery mode="packed">

wordt een compacte, gecentreerde versie van een gallerij geplaatst waarbij de afbeeldingen geen frame hebben. In tegenstelling tot gallerijen waarbij standaard de afmetingen van afbeeldingen wordt ingesteld, is deze met mode="packed" meer dynamisch.

Ook videobestanden kunnen in een galerij worden gezet. Hierbij kunnen de opties start, end en thumbtime worden gebruikt.