Herenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
25-04-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Te weinig beschikbare onafhankelijke bronnen. (NE)

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Topgevels van herenhuizen aan de IJsselkade in Zutphen
Vijf etagewoningen en een herenhuis in de Harlingerstraatweg, hoek Harlingersingel te Leeuwarden
Herenhuis in Schaarbeek (1913), architect: Henri Van Dievoet

Een herenhuis is een aanzienlijk woonhuis in een stad.[bron?]

Historische herenhuizen[bewerken]

Meestal hebben herenhuizen twee of meer verdiepingen. Herenhuizen kunnen net als rijtjeshuizen pal naast elkaar gebouwd zijn, maar ze kunnen ook als vrijstaande woning ontworpen zijn. Kenmerkend is een uitstraling van welgesteldheid. Door een ruime maatvoering heeft een herenhuis veel binnenruimte maar de luxe bouwwijze zorgt ook voor hogere bouwkosten dan bijvoorbeeld bij een eenvoudige arbeiderswoning of een functioneel pakhuis. Daarom werden herenhuizen in het verleden vooral gebouwd en bewoond door families uit de midden- en de bovenklasse, de 'heren'. Oude herenhuizen hebben meestal hoge plafonds, soms met sierlijk stucwerk. De afwerking toont vaak bewerkelijke ornamenten, waaronder glas in lood en monumentale schouwen.[bron?]

In oude Hollandse steden als Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Delft en West-Friese steden als Enkhuizen en Hoorn zijn nog vele voorbeelden vanuit de tijd van de VOC. Soms gaat het hierbij om grachtenhuizen. Andere plaatsen met herenhuizen zijn bijvoorbeeld Leiden, Gouda, Middelburg, Utrecht, Groningen, Arnhem en Nijmegen. In de universiteitssteden zijn in de loop der tijd veel herenhuizen van binnen verbouwd om ze geschikt te maken voor studentenhuisvesting en bewoning door alleenstaanden of koppels.

Hedendaagse herenhuizen[bewerken]

Ook woonhuizen die tegenwoordig als 'herenhuis' ontworpen en aangeboden worden kenmerken zich door een ruime maatvoering, een luxe afwerking en een statige uitstraling.

België[bewerken]

In Vlaanderen omschrijft men een herenhuis als "een aanzienlijk woonhuis in de stad, doorgaans van vier of meer traveeën en meestal met koetsdoorrit"[1] en treft men in steden als Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen, Leuven, Lier en Kortrijk veel herenhuizen aan die twee verdiepingen of meer hebben, de zolderverdieping niet meegeteld. Ook in Brussel zijn ze talrijk aanwezig. Aangezien zij vooral in en rondom de binnensteden voorkomen en daar een grote vraag bestaat naar kleinere woningen, werden zij in veel gevallen heringericht met één appartement per verdieping. Zo'n herenhuisappartement werd vaak een kwartier genoemd.

Overige[bewerken]

In bepaalde streken was 'herenhuis' de aanduiding voor het gemeentehuis of de vergaderplaats van het dijk- en polderbestuur.[bron?]

Het Duitse begrip Herrenhaus (ook: Herrensitz) slaat op een versterkt woonhuis dat van oorsprong in bezit was van een adellijke familie maar geen burcht of kasteel is. Zo'n Herrenhaus staat vaak op een landgoed en is te vergelijken met het Nederlandse begrip havezate.

Daarnaast was Herrenhaus in Pruisen en Oostenrijk de aanduiding voor het hogerhuis (de Eerste Kamer).

Bronnen, noten en/of referenties