Het Anker (stokerij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Anker was een stokerij in Antwerpen met een oorsprong in 1753. Het bedrijf wordt beschreven als ooit de oudste en grootste stokerij van Antwerpen. De naam van de familie Meeus was daarbij onlosmakelijk verbonden aan het bedrijf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Exterieuraffiche "Distillerie & Malterie de L'Ancre' voor stokerij Meeùs, Antwerpen, 1897-1899

De stokerij kende zijn oorsprong reeds in 1753, toen het was gevestigd in de Boeksteeg. Martinus Adriaenssens huwde de dochter van de stoker en werd de nieuwe eigenaar. in 1801 huwt Jean Joseph Meeus de dochter van Martinus Adriaenssens. In 1820 neemt hij de stokerij van zijn schoonouders over. Hij weet de stokerij uit te bouwen tot een van de grootste van de stad. Er waren 2 stoommachines van 150 pk en acht distillatiekolommen. In 1849 overlijdt Jean Joseph, zijn 3 jongste zonen nemen de stokerij over. Uiteindelijk zal zoon Ferdinand Meeus in 1870 de zaak alleen verder zetten. Zoon François Meeus neemt immers een andere stokerij over en zoon Louis Meeus trekt zich terug uit het bedrijf.

Na Ferdinand zal zijn jongste zoon Julius Meeus de zaak verderzetten en de naam van de stokerij aanpassen naar Het Anker - L'Ancre. De gebouwen in de Boeksteeg worden onteigend en de stokerij verhuisd naar de Oude Leeuwenrui 56-58. Onder leiding van Julius Meeus gaat het de stokerij voor de wind. Hij neemt deel aan diverse wereldtentoonstellingen. In 1897 laat hij een nieuw gevelfront optrekken aan de stokerij aan de Oude Leeuwenrui. Hierin wordt een barokpoort geïntegreerd uit 1669 die afkomstig is uit een brouwerij. Het Anker wordt in 1896 ongevormd tot naamloos vennootschap. Eén jaar later verlaat Julius Meeus de stokerij en in 1906 wordt het bedrijf ontbonden.[1][2][3]