IMZ Ural

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo IMZ Ural.jpg
Westerse Urals zijn vrijwel uitsluitend als zijspancombinatie te vinden
Westerse Urals zijn vrijwel uitsluitend als zijspancombinatie te vinden
De 750 cc-versies zijn te herkennen aan de meer hoekige kleppendeksels
De 750 cc-versies zijn te herkennen aan de meer hoekige kleppendeksels
Ural Turist 750 uit 2003
Ural Turist 750 uit 2003

IMZ Ural (Russisch: Ирбитский мотоциклетный завод (ИМЗ), Irbitskij Mototsikletnij Zavod (IMZ)) is een Russisch merk van motorfietsen.

De bedrijfsnaam is Irbitsky Motocycl Zavod Ural.

Dit is een Russische motorenfabriek in Irbit, opgericht in 1939, nadat het Russische leger via Zweedse tussenpersonen vijf BMW R 71 zijspancombinaties gekocht had. Deze motorfietsen werden geheel uit elkaar gehaald en gekopieerd. In 1941 werden de eerste machines onder de naam "M 72" gepresenteerd. Ze werden vrijwel uitsluitend voor militair gebruik gebouwd. In 1941 werd een tweede productielijn in Kiev opgestart (KMZ Dnepr).

In de jaren vijftig werden kopkleppers ontwikkeld, waarbij de cilinderinhoud werd teruggebracht naar 500 cc. In 1970 werd IMZ Ural op de Westerse markt geïntroduceerd met de 650 cc M 63, eerst in het Verenigd Koninkrijk, onder de naam Cossack, later ook in andere landen, gewoon als Ural. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de fabriek grotendeels geprivatiseerd in 1992 als het beursgenoteerde Uralmoto Joint Stock Company. 22% bleef onderdeel van de staat en de rest kwam voor het grootste deel in handen van de werknemers en het management. De enorme Sovjetfabriek was echter niet geschikt voor de open-markt en werd gereorganiseerd tot een kleinschaligere fabriek in 2000. De overheid verkocht toen de rest van haar aandelen. De fabriek is hierdoor beter toegerust op de markt en heeft sindsdien een aantal nieuwe modellen op de markt gebracht en een aantal technische verbeteringen doorgevoerd.

Soms wordt ook de naam Irbit gebruikt.

De Britse importeur Neval bouwde een custom die hij Soviet Knight noemde. Men maakt tegenwoordig wat modernere machines onder de namen Deco, Bavarian en Wolf. De Bavarian lijkt sterk op de BMW R 60/2 en de Deco is in feite identiek maar ziet er een stuk beter uit door het gebruik van twee kleuren. De Wolf is een goed ogende 750 cc chopper met een schijfrem.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]