Indonesische presidentsverkiezingen 2009

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indonesische presidentsverkiezingen 2009
Datum 8 juli 2009
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Resultaat
Genomineerde Megawati Soekarnoputri
Partij Strijdende Indonesische Democratische Partij (PDI-P)
60,80%
Genomineerde Susilo Bambang Yudhoyono
Partij Democratische Partij
26,79%
Genomineerde Jusuf Kalla
Partij Golkar
12,41%
Begin regeerperiode 20 oktober 2009
Provincies met een meerderheid voor Susilo Bambang Yudhoyono (blauw), Megawati Soekarnoputri (rood) en Jusuf Kalla (geel).
Opvolging verkiezingen
2004     2014
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Indonesië

De presidentsverkiezingen in Indonesië in 2009 werden gehouden op 8 juli 2009. Bij de verkiezingen ging het tussen de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono, oud-president Megawati Soekarnoputri en de zittende vicepresident Jusuf Kalla. Yudhoyono won met overmacht de eerste ronde, en werd zo herkozen voor een tweede termijn zonder dat een tweede ronde van de verkiezingen nodig was.[1][2]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Dit waren de tweede verkiezingen in Indonesië waarbij de president rechtstreeks werd gekozen, na die die van 2004. Toen had Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) in de tweede ronde de zittende president Megawati Soekarnoputri verslagen. Aan het begin van 2009 kondigde vicepresident Jusuf Kalla aan dat hij niet opnieuw 'running mate' van SBY zou zijn, maar dat hij graag presidentskandidaat wilde worden namens zijn eigen partij Golkar. Andere mogelijke kandidaten voor het presidentschap waren sultan van Jogjakarta Hamengkubuwono X, oud-president Abdurrahman Wahid, oud-voorzitter van het parlement Akbar Tandjung en oud-gouverneur van Jakarta Sutiyoso.

Op basis van de nieuwe wet op de presidentsverkiezingen (Wet 42 van het jaar 2008)[3] konden alleen kandidaten voorgesteld worden door partijen of coalities van partijen met ten minste 25% van de stemmen bij de parlementsverkiezingen van april 2009 of ten minste 20% van de zetels in het parlement.

De kandidatuur van Susilo Bambang Yudhoyono van de Democratische Partij werd gesteund door de Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart (PKS), de Nationale Mandaatpartij (PAN), de Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP), de Partij van het Nationale Ontwaken (PKB) en enkele partijen zonder zetels waaronder de Maan en Ster-partij (PBB) en Indonesische Partij voor Rechtvaardigheid en Eenheid (PKPI). De partij Golkar, nog wel onderdeel van het eerste kabinet van SBY, nam geen deel meer aan de coalitie omdat ze nu hun eigen kandidaat hadden.

In april besloten nagenoeg alle andere partijen samen te werken tegen SBY. Er werd echter geen overeenstemming bereikt over de presidentskandidaat, en uiteindelijk brak deze coalitie op in een groep achter Megawati Soekarnoputri en een groep achter Jusuf Kalla. Wel werd er afgesproken dat als een van deze kandidaten het in een tweede ronde zou moeten opnemen tegen SBY, alle partijen zich achter deze kandidaat zouden scharen.[4]

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Kandidaten voor presidentschap en vicepresidentschap Partijen
1 Megawati Soekarnoputri
Prabowo Subianto
  Strijdende Indonesische Democratische Partij (PDI-P)
Gerindra
2 Susilo Bambang Yudhoyono
Boediono
  Democratische Partij
Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart (PKS)
Nationale Mandaatpartij (PAN)
Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP)
Partij van het Nationale Ontwaken (PKB)
3 Jusuf Kalla
Wiranto
  Golkar
Partij Geweten van het Volk (Hanura)

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste ronde van de verkiezingen werd met een absolute meerderheid gewonnen door Susilo Bambang Yudhoyono van de Democratische Partij, waardoor een tweede ronde niet nodig bleek.

Nr. Kandidaat Aantal stemmen Percentage
1.   Megawati Soekarnoputri 32.548.105 26,79%
2.   Susilo Bambang Yudhoyono 73.874.562 60,80%
3.   Jusuf Kalla 15.081.814 12,41%

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Susilo Bambang Yudhoyono werd op 20 oktober 2009 ingezworen voor zijn tweede termijn als de 6e president van Indonesië, en Boediono werd de 11e vicepresident. Zij stelden vervolgens het Verenigd Indonesië-kabinet II samen. Naast de Democratische Partij van Yudhoyono waren ook de Partij van het Nationale Ontwaken (PKB), Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP), Nationale Mandaatpartij (PAN) en Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart (PKS) onderdeel van de coalitie, en ook Golkar van verliezend presidentskandidaat Jusuf Kalla sloot zich hier weer bij aan.