Jacobus Petrus Dessing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf J.P. Dessing)
Jacobus Petrus Dessing
Sint Josephstraat Gouda (deel van het door Dessing ontworpen complex woningen)
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 15 juli 1880
Geboorteplaats Gouda
Overlijdensdatum 29 augustus 1966
Overlijdensplaats Gouda
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Sint Jozefpaviljoen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jacobus Petrus Dessing (Jac. P. Dessing, J.P. Dessing) (Gouda, 15 juli 1880 – aldaar, 29 augustus 1966) was een Nederlands architect.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Dessing werd in 1880 geboren als zoon van de Goudse architect Christianus Petrus Wilhelmus Dessing en Catharina Maria Wennekers. Evenals zijn vader werd hij architect. Ook zijn oudere broer Petrus Jacobus Christianus was architect. Dessing trouwde op 3 mei 1910 met Geertruida Peeters. Dessing was ook politiek actief in Gouda. Hij was vanaf 1925 lid van de Goudse gemeenteraad voor de rooms-katholieke partij. Dessing overleed in 1966 op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Gouda.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

In Gouda ontwierp hij in 1923 in opdracht van de toenmalige rooms-katholieke woningbouwvereniging Sint Jozef een complex van 177 arbeiderswoningen. Dessing ontwierp deze Josephbuurt als een tuindorp. Het plan van Dessing werd in vakkringen positief gewaardeerd. Het tijdschrift Architectura kwalificeerde het plan als "werk van beteren aard".[1] In 1920 ontwierp hij in opdracht van de Rooms-katholieke Leesvereniging, een gymzaal aan de Peperstraat 35 in Gouda.[2] In 1922 ontwierp hij een kerkhofkapel bij de Rooms katholieke begraafplaats in Oudewater. In 1928/1929 ontwierp hij samen met Anton Bartels het rooms-katholieke ziekenhuis Sint Jozefpaviljoen aan de Graaf Florisweg in Gouda. In 1931/1932 werd de door hem ontworpen Sacramentskerk in de wijk Korte Akkeren in Gouda gebouwd. In 1938 kwam de door Dessing ontworpen parochiekerk van Sint Joannes de Doper in Zevenhoven gereed.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacobus Petrus Dessing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.